5521 Het lukt (nog) niet !

Zondag 8 maart (tjonge, tjonge wat is dat al lang geleden) genoten we in een plaatselijk restaurant van een heerlijke lunch die ons door kennissen was aangeboden. Twee dagen later kondigde ONZE minister-president beperkende maatregelen aan om het coronavirus te beteugelen.

De schrik zat er goed in bij een deel van de landgenoten. Er brak vooral in onze omgeving een zware, zwarte en droevige tijd aan. Samen zouden en moesten we corona onder controle krijgen. Wij bleven thuis, lieten de boodschappen bezorgen en wachtten af.

Tegen de zomer daalde het aantal besmettingen. De maatregelen werden wat minder en we voelden ons iets ‘losser’. Maar het virus sloeg keihard terug na de zomervakantie. Wij bleven ons aan de regels houden. De regels werden nog eens aangescherpt.

Maar beelden op de televisie lieten ons volle winkelstraten zien. Bij Ikea en Intratuin hing het met de benen buiten. Het leek wel of een deel van onze landgenoten het virus niet serieus nam. En in december zaten we in een tweede golf van besmettingen, veel zieke landgenoten en landgenoten die de strijd tegen het virus verloren. Ziekenhuizen in Brabant vragen personeel  zelfs om het kerstverlof terug te geven.

Wij begrijpen maar niet dat mensen zich niet aan de regels houden en zichzelf maar vooral ook anderen in gevaar brengen.

Wij blijven veilig in onze bubbel zitten en lieten vakanties niet doorgaan, vierden geen verjaardagen, lieten Sinterklaas onze deur voorbij gaan en blijven met de kerstdagen thuis. Helaas blijft het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames stijgen. Nee de slogan ‘Samen krijgen we corona onder controle’ werkt niet.

Gisteravond kondigde Mark Rutte vanuit ’t Torentje extra maatregelen (tot 19 januari in EEN BIJNA TOTALE LOCKDOWN) aan. Afgelopen zondag kwam het kabinet op het Catshuis daarvoor al bij elkaar  en maandag was er nog veelvuldig overleg en zelfs een extra ministerraad, want de besmettingen rijzen de pan uit.

Er zijn teveel mensen die de regels aan hun laars lappen. Zij willen of kunnen het  niet opbrengen om zich beperkingen op te leggen, waardoor we het virus nog niet onder controle krijgen.

Nee, het lukt (nog) niet !