5520 L’histoire ne se repète pas

Het gebeurde alweer een hele tijd geleden, in het jaar 0. Ene Josef en Maria moesten vanwege een te houden volkstelling van Nazareth naar Bethlehem. Volgens Google Maps een route van ongeveer 15 km, die men te voet in ruim 3 uur kan afleggen.

Josef, een timmerman, legde met Maria (die hoogzwanger en bijna uitgeteld was) de route te voet af. Ze hadden een ezel die hun bagage droeg en af en toe ging Maria er ook op zitten om wat uit te rusten. In Bethlehem aangekomen gingen ze op zoek naar onderdak; ze hadden vantevoren niets gereserveerd. Ze vingen overal bot, want alle herbergen waren vol, want er waren meer mensen die geteld moesten worden. Ik weet niet hoeveel herbergen er in het jaar 0 in Bethlehem waren, maar heden ten dage zijn er 233 hotels in het stadje, dat nu 32.000 inwoners telt.

Josef en Maria vonden uiteindelijk noodgedwongen onderdak in een stal en daar beviel Maria op Eerste Kerstdag van een gezonde zoon. Gelukkig hadden ze het niet zo koud, want volgens de gegevens van Weeronline is het eind december in Bethlehem rond de 15 graden.

Alhoewel met kerst dit jaar in ONS land ook alle herbergen (café’s) op last van de regering gesloten zijn, zal een dergelijk voorval zoals hierboven beschreven niet meer voorkomen. Er bevalt nog weleens een vrouw in de auto op weg naar het ziekenhuis, maar in een onderkomen voor schapen, nee dat komt in ONS land niet voor. Wij kunnen trouwens via booking.com online een slaapplaats reserveren er is altijd wel ergens een plaatsje te vinden in een B&B of Airbenb. Trouwens een volkstelling zou momenteel ook online uitgevoerd kunnen worden.

Tja . . . op Joop.nl wil de cartoonist Maarten Wolterink ons laten geloven dat de geschiedenis zich kan herhalen, dat vanwege de coronasluitingen een hoogzwangere vrouw op een ezel géén onderdak kan vinden . . . Maar volgens mij kunnen we – ook om andere redenen – met een gerust hart stellen: L’histoire ne se repète pas

BRON: joop.bnnvara.nl