5499 Mondkapjes ‘serieus probleem’

Mondkapjes ‘serieus probleem’ voor natuur, zorgen om schadelijke stoffen, stond er boven het artikel in het Algemeen Dagblad.

Waar je ook kijkt, overal zie je niet-medische mondkapjes op de grond liggen. Dit is een ‘serieus’ probleem voor de natuur, zegt toxicoloog Paul Scheepers van het Radboudumc. Maar de stoffen in mondkapjes kunnen ook schadelijk zijn voor de gebruiker. 

Volgens toxicoloog Paul Scheepers van het Radboudumc zijn de miljarden niet-medische mondkapjes die wereldwijd in omloop zijn een serieus afvalprobleem. Microplastics én stoffen in de waterafstotende laag kunnen hardnekkig zijn en dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. ,,Ze verstoren de biodiversiteit en kunnen in alle organismes opduiken.’’

Tja . . . ik heb dat al enkele weken lang gezien, dat mondkapjes buiten rondslingeren.
Tijdens onze dagelijkse wandeling komen we steeds langs een terrein waar drie onderwijsinstituten (een school voor voortgezet onderwijs, een PABO en een ROC) gevestigd zijn. In de bermen van de toegangswegen en fietspaden rondom de drie gebouwen liggen weggegooide mondkapjes bij de vleet naast het andere zwerfafval dat je normaliter ziet in de omgeving van een school.

Het is daarom voor mij ook niet zo verwonderlijk dat Paul Scheepers komt met de waarschuwing: Mondkapjes ‘serieus probleem’.