5492 Boekverbranding

Bibliotheken zijn op grote schaal in stilte bezig om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen. Volgens koepeldirecteur Anton Kok is dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdsgeest’. ‘Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen’.

Tja . . . ik denk daar toch wat anders over. Een paar schreeuwers  met hun roots in Afrika en onze overzeese gebiedsdelen met hun meelopers hebben een mooie traditie om zeep geholpen.

Toen ik van de week las over ‘de schoonmaakactie’ in de bibliotheken moest ik denken aan de beeldenstorm en de boekverbrandingen.

In 1566 vond op grote schaal  een vernieling plaats van heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen door protestanten. Boekverbranding is iets van alle tijden. Op 10 mei 1933 werden in Berlijn op de Opernplatz alle boeken verbrand die niet aan de eisen van de Cultuurkamer voldeden. In 1988 werd het boek De Duivelsverzen van Salman Rushdie wereldwijd door islamisten verbrand na een fatwa van ayatollah Khomeini.

Tja . . . nu worden in stilte alle boeken waar zoveel kinderen veel leesgenot aan beleefd hebben verbannen uit onze bibliotheken . . . het lijkt wel een boekverbranding