5482 Schaamhaar donateur

Vier dramastudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) hebben een wel heel bijzondere oproep gelanceerd deze week: geef ons uw schaamhaar. De vraag is gericht naar mannen en al wie zich man voelt, en maakt deel uit van een bachelorproef. Met de verzamelde haren willen de studenten een mat maken die ze zullen gebruiken in hun voorstelling.

 „Onze voorstelling gaat over de traditionele machtsverhoudingen tussen mannen en niet-mannen”, zegt een van de studenten, Musia Mwankumi, tegen Het Laatste Nieuws. „Door iets intiems zoals schaamhaar te vragen van een dominante groep binnen onze samenleving en er een mat mee te maken, draaien we de rollen eens om.”
Ben jij een man en wil je graag wat schaamhaar doneren? Dat kan gewoon! Waarschijnlijk is Nederlands schaamhaar net zo welkom als Belgisch schaamhaar. Het geschoren of geknipte materiaal kun je in een envelop opsturen naar: Postbus 41, Lange Kruisstraat 55, Gent. Na ontvangst zullen de studenten de haren verzamelen, grondig wassen, ontsmetten en misschien ook deels kleuren.

Tjonge, tjonge, tjonge . . . hadden die studenten nou niets anders kunnen verzinnen om de machtsverhoudingen tussen mannen en niet-mannen  in de voorstelling voor hun bachelorproef duidelijk te maken? Dat hun docent niet ingegrepen heeft om de voorstelling naar een hoger niveau te tillen. Of . . . of . . . willen de studentjes interessant doen en in het nieuws komen. Nou dat is hun dan gelukt.

Maar er is géén haar op mijn . . . hoofd die er aan denkt om een bijdrage te leveren. Nee, ik word géén schaamhaar donateur