5472 Direkt Duidelijk Brigade

‘Deze verdieping en bezinning op de toekomst van de tippelzone willen wij vormgeven door het gesprek met u aan te gaan via de publieke waarde cyclus met een zogeheten multiloogtafel.’

Bovenstaande zin is ambtenarentaal van de bovenste plank.
De ambtenaar had ook kunnen schrijven: ‘We willen graag met u praten over de tippelzone.’

Om brieven van de overheid duidelijker te maken  stelde staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) een jaar geleden  een ‘Direct Duidelijk Brigade’  van honderd taalexperts aan om brieven van de overheid duidelijker te maken. Sindsdien trekken taalcoaches het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van begrijpelijke teksten.

De Direct Duidelijk Brigade gaat overheidsinstanties, gemeenten en provincies helpen bij het herschrijven van teksten. Ook organiseert de brigade trainingen.
Sites als www.ishetb1.nl en www.zoekeenvoudigewoorden.nl  moeten onze ambtenaren helpen om weer normaal en begrijpelijk voor iedereen te schrijven.

Tja . . . Eerst ging men ambtenaren leren om in ‘ambtenarentaal’ met ONS te communiceren en nu kost het miljoenen om dat weer af te leren. Er moet zelfs een brigade aan te pas komen de Direkt Duidelijk Brigade