5470 Complotdenkers

Een complottheorie (ook samenzweringstheorie genoemd) is een theorie die een bepaalde gebeurtenis of situatie tracht te verklaren als het resultaat van een geheim complot, meestal met kwalijke intenties naar de bevolking toe. Hoewel sommige complottheorieën realistisch (kunnen) zijn, of in uitzonderlijk geval zelfs waarheid zijn gebleken, berust het merendeel op paranoïa en een gedeeltelijk of volledig gebrek aan realiteitszin.

Een complotdenker is een persoon die lijdt aan een vorm van paranoia, en zodoende gelooft in vergezochte en ongeloofwaardige complottheorieën. Een populaire bijnaam voor een complotdenker is vaak ook een aluhoedje.

Afgelopen week heb ik met verbazing geluisterd en gekeken naar Matthieu  Onderdijk in het programma OP1

Matthieu Onderdijk belandde met corona in het ziekenhuis. Toen hij op sociale media waarschuwde voor het virus, kreeg hij ineens te maken met allerlei dreigende berichten van complotdenkers.
,,Ik heb me verbaasd hoeveel berichten ik kreeg van complotdenkers. Ik zou betaald zijn door de overheid door dit te posten, zou steekpenningen krijgen. Er zijn blijkbaar veel mensen die denken dat het allemaal nep is.’’
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . voor een normaal mens is het niet te bevatten dat er mensen zijn die beweren dat een corona-patiënt niet ziek is en zich voordoet als slachtoffer van het virus.  Maar het kan nog veel erger. In Breda werd een teststraat vernield en medewerkers werden uitgescholden. Wat voor een ontzettende rare kronkel moet er dan toch zitten in de hersenen van die complotdenkers