5425 Est! Est!! Est!!!

In mijn schoonfamilie heerst de stellige overtuiging dat Santa Lucia Filippini (13 januari 1672 – 25 maart 1732) oftewel Lucy Filipppini behoort tot de familie. Een lid van mijn schoonfamilie is destijds op 22 juni in 1930 aanwezig geweest bij de heilig verklaring door paus Pius XI.

Mijn zwager en zijn vrouw zijn vorig jaar toen ze op vakantie waren in Italië afgereisd naar Montefiascone de plaats waar Lucy op 60 jarige leeftijd aan borstkanker is overleden.

In de kapel onder de kathedraal van Montefiascone bevindt zich de crypte van St. Lucia Filippini.

De crypte herdenkt de heilige, die begon als Lucy Filippini, geboren op 13 januari 1672 in Corneto-Tarquinia. Ze was het vijfde en jongste kind van Filippo Filippini en Maddalena Picchi. Ze wees op jonge leeftijd. Op zesjarige leeftijd ging ze bij haar aristocratische tante en oom wonen die haar religieuze neiging aanmoedigden door haar opleiding toe te vertrouwen aan de benedictijnse nonnen in Santa Lucia. Haar carrière begon onder de bescherming van kardinaal Marcantonio Barbarigo, die haar het werk toevertrouwde om scholen op te richten voor jonge vrouwen, vooral de armen. Met Rose Venerini om leraren op te leiden, was ze medeoprichter van de Pious Teachers, een groep die zich toelegt op de opvoeding van meisjes. De jonge dames van Montefuscione kregen les in huiselijke kunsten, weven, borduren, lezen en christelijke leer. Twaalf jaar later bedacht de kardinaal een aantal regels om Lucy en haar volgelingen te begeleiden in het religieuze leven. Tijdens Lucy's leven werden 52 scholen opgericht. Paus Clemens XI riep Lucy in 1707 naar Rome om scholen op te richten die hij onder zijn speciale bescherming plaatste. Ze stierf aan borstkanker in 1732, 60 jaar oud, in Montefiascone en wordt begraven in deze kapel.

Alvorens mijn zwager en zijn vrouw naar de kathedraal gingen, dronken  ze in de buurt op een terrasje een glas ‘Est! Est!! Est!!!’, de bijzondere witte wijn van Montefiascone.

Het verhaal gaat dat een Duitse bisschop Johannes Defuk (ook wel bekend met de naam Fugger),  op weg naar Rome de wijn in Montefiascone zo lekker vond, dat hij er nooit meer wegging en zich er letterlijk dood dronk.
Lees hier het bijzondere verhaal van bisschop Defuk en Est! Est!! Est!!!

Tja . . . onlangs kregen we van mijn zwager en zijn vrouw als herinnering aan hun bezoek aan de cripte van een ver familielid (???) en fles  ‘Est! Est!! Est!!!’