5415 De meeste dromen zijn bedrog


De meeste dromen zijn bedrog
en
een keer in de zoveel tijd komen dromen uit.

Dit zijn de eerste en de laatste regel van het refrein van een van de succesvolste Nederlandstalige singles aller tijden, dat Marco Borsato in 1994 voor het eerst zong.

Daar moest ik aan denken toen ik het bericht tegenkwam Wetenschappers: Dromen komen voort uit wat je meemaakt overdag

Het is onderzoekers gelukt om in één keer 24.000 dromen te analyseren. En wat blijkt: in onze dromen borduren we voort op wat we overdag meemaakten.
“Onderzoek heeft herhaaldelijk sterk bewijs geleverd voor wat slaapwetenschappers de ‘continuïteitshypothese van dromen‘ noemen. De meeste dromen houden verband met wat er in het dagelijks leven gebeurt,” vertelt onderzoeksleider en computerwetenschapper, Alessandro Fogli van de Italiaanse Roma Tre Universiteit. “Het leven van alledag heeft invloed op je dromen en vice versa.”
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . ik moet toegeven dat als ik mijn eigen dromen analyseer (als ik ’s morgens mijn dromen nog kan herinneren) dat die meestentijds een link hebben met wat ik ooit heb meegemaakt.
Maar mijn slotconclusie is meestal toch: De meeste dromen zijn bedrog