5409 Ik heb geen ogen op mijn rug

Van de week kreeg ik een bericht onder ogen met de bewering dat het goed zou zijn om bij een koe (en dan vooral in Afrika) ogen te schilderen op haar billen.

Met name leeuwen vallen in delen van Afrika regelmatig koeien aan. Dat is een behoorlijke kostenpost voor sommige boeren. Daarom wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de dieren van elkaar te scheiden, maar dat lukt niet altijd, omdat bijvoorbeeld hekken niet hoog genoeg zijn. 

Maar onderzoekers hebben een vreedzamere oplossing bedacht: geschilderde ogen op de billen van koeien. Veel grote katachtigen volgen hun prooi een tijdje en vallen dan van achter aan vanwege het verrassingselement, redeneren de onderzoekers. Regelmatig stoppen ze echter de jacht als hun prooi hen ziet.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . de vraag is toch of het trucje blijft werken en de roofdieren na enige tijd niet door hebben dat ze in het ootje worden genomen.

De Zwitserse koeien die wij onlangs zagen hadden in ieder geval geen ogen op hun koeienkont. En ik ? . . . Ik heb meer dan eens gezegd: ‘Ik heb geen ogen op mijn rug’.