5406 Een heel bijzonder toilet

Deze maand werden op vijf locaties in de wijk Shibuya in de Japanse hoofdstad doorschijnende toiletten geopend als onderdeel van het Tokyo Toilet project. Initiatiefnemer van het wc-project is non-profitorganisatie The Nippon Foundation. Volgens de stichting zitten er belangrijke praktische redenen achter het doorschijnende toilet.

Achter het mechanisme van de doorkijk functie zit een gedachte. Door de glazen buitenmuren van de cabines kunnen gebruikers voor hun toiletbezoek de wc’s inspecteren. Zodra de deur vergrendelt, worden de toiletten ondoorzichtig. Daarnaast verlichten de wc’s volgens Ban de parken „als een mooie lantaarn”.

Tja . . . Toch een mooie gedachte om eerst even te kunnen kijken of het toilet wel proper genoeg is. Maar ik hou niet zo van openbare toiletten. Het is trouwens heel lang geleden dat ik er gebruik van gemaakt heb. Mijn ervaring is dat ze meestal vies zijn en ontzettend stinken. Maar . . . een openbaar transparant toilet is wel een heel bijzonder toilet.

toilet-bewegende-animatie-0035