5404 Griepprik tegen dementie

Toen ik de oproep voor de allereerste keer kreeg, was ik zeer verbaasd. Maar nu weet ik dat jaarlijks eind september / begin oktober de oproepkaart voor een gratis griepprik in de bus valt. Ik maak er elk jaar gebruik van. Mede daardoor heb ik de laatste jaren geen last gehad van de jaarlijkse griepgolf die door ons land gaat. En daar ben ik heel blij mee.

Ook werd ik van de week blij van het bericht dat twee studies hebben aangetoond dat de griepprik mogelijk ook bescherming biedt tegen dementie.

De eerste studie is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Texas. Zij bestudeerden data van meer dan 9.000 patiënten ouder dan 60. Daaruit bleek dat één griepprik de kans op Alzheimer met 17 procent verminderde. Meerdere griepprikken verkleinden de kans nog eens met 13 procent. Daarbij was het beter om de vaccinatie op jongere leeftijd te krijgen, dus 60 versus 70 jaar.

Een tweede studie keek naar het effect van een ander vaccin, tegen pneumokokken. De analyse van data van 5.000 mensen van 65 jaar en ouder toonde aan dat de kans op Alzheimer met 25 tot 30 procent afnam door het vaccin.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . dat is toch heel mooi en hoopgevend nieuws: Griepprik tegen dementie