5396 Eigen roem STINKT

‘Er is niks mis met mij, er is wat mis met Nederland’, stond er met grote, vette, zwarte letters boven het artikel.

Het ellenlange artikel gaat over die rapper van Ghanese afkomst, die op de Dam over Zwarte Piet mocht roepen ‘die trap ik op zijn gezicht’.

Het artikel is een lange monoloog over hoe goed hij wel is. Enkele flarden uit de monloog:

  • ,,Ik heb de toneelschool in Maastricht gedaan omdat je daar de richting Theatraal Performers hebt. Mijn dromen? Die houd ik op dit moment lekker voor me. Ik laat het liever gewoon zien.”
  • “Ik heb geen zin een stereotiep iemand te spelen, ik ga zelf wel rollen creëren.”
  • Vanochtend liet mijn moeder me nog een tekst uit de Bijbel voorlezen. Ze had een passage uitgekozen die goed paste bij mijn huidige situatie, psalm 27: ‘Wanneer mijn vijanden mij bedreigen alsof ze wilde dieren zijn die me willen verscheuren, dan struikelen zij zelf en vallen.’
  • Mijn vader vond wel dat ik excuses moest maken voor wat ik op de Dam had gezegd over Zwarte Piet, maar hij komt uit een tijd waarin je werkte voor een baas en je plaats wist. Ik ben mijn eigen baas en zeg wat ik wil. Niemand kan mij ontslaan, als je niet uitkijkt ontsla ik jou.”
  • “Er zit wel een Partij voor de Dieren in het parlement, maar geen partij voor mensen van kleur. Golden retrievers zijn in de Tweede Kamer beter vertegenwoordigd dan mensen van kleur. Sylvana Simons zou er zoveel goed werk kunnen doen. Ik ken haar persoonlijk, ja. Kenden maar meer mensen haar echt. Ze is een supersympathiek mens.”
  • “De ophef over mijn speech op de Dam kwam trouwens pas laat op gang. Op de dag zelf was er niets aan de hand, de dagen erna ook niet. Pas later in de week, toen allerlei rechtse media ermee aan de haal gingen, ging het mis. Daarvoor was er alleen lof, respect en bewondering.”

Door enkele flarden uit die monoloog krijg je geen volledig beeld van dat over dat paard getild figuurtje. Als je het hele artikel leest, kan er maar één conclusie zijn: Eigen roem STINKT.