5379 Katholiek Uit Traditie

Onlangs las ik ergens wat over de schuttingwoorden K** en L**. Ja, dacht ik zo kun je het ook uitleggen. Maar een kort onderzoekje op internet leerde dat deze uitleg al heel lang bestaat en wel degelijk gebruikt wordt. Zo zie je maar weer, dat je nooit te oud bent om wat te leren.

Wat stond er dan?

Tegenwoordig gebruiken wij deze woorden om voornamelijk mee te schelden, maar wist je dat vroeger dit hele deftige woorden waren? En dat kut en lul  gewoon twee afkortingen zijn? Kut betekent namelijk korte urine trechter, terwijl lul juist lange urine leider betekent. Dus de volgende keer dat je weer eens lul of kut zegt, weet je ook daadwerkelijk wat je zegt.

Tijdens mijn onderzoekje kwam ik nog andere wetenswaardigheden over de twee schuttingwoorden van deze tijd tegen.

Kut: Klompen Uit Trekken
Kut: Klungelig en Uitermate Teleurstellend
Kut: Krijt Uw Topje
en . . .
In een vroegere Katholieke Illustratie stond ooit een foto van een dorpsgezicht in Brabant waar op een schutting het woord KUT te zien was. Na klachten van geschokte lezers was de reactie van de redactie dat dit een afkorting was van Katholiek Uit Traditie.