5376 Mariadevotie op de alp

De kapel Maria zum Schnee is het symbool van Bettmeralp en werd voltooid in 1697. Het is bekend dat een kapel gewijd aan Sint-Jacob op dezelfde plaats stond als de huidige kapel. Pas bij de nieuwbouw in 1697 werd de naam “Maria zum Schnee” toegevoegd. De oorspronkelijke naam was “Maria Schnee” en deed denken aan de legende van een heerlijke sneeuwval in augustus. De eerste grote renovatie vond plaats in 1930. Op 17 oktober 1979 werd de kapel onder monumentenzorg geplaatst. De kapel werd in 1979/80 uitvoerig gerestaureerd onder toezicht van de kantonale monumentenzorg.

Men kan de kapel niet missen, want deze staat duidelijk zichtbaar op een bergtop. Wij zijn ook naar deze kapel gegaan voor een fotosessie met ons vijven op de bankjes die rond de kapel staan, maar ook vanwege het goede uitzicht op de omgeving en de Alpentoppen in de verte.

Uiteraard ben ik ook de kapel ingegaan om het interieur te bekijken. Dan blijkt dat het een zeer eenvoudige kapel te zijn, met een kleurrijk altaartje waar een Mariabeeld een centrale plaats inneemt.

Achter in de kapel naast het wijwatervat (!!!) trof ik een mandje aan met plastic hoesjes, die daar lagen voor geïnteresseerden. Uiteraard heb ik zo’n hoesje meegenomen en trof daarin aan: 10 prentjes en 10 medailles.

Op het prentje stond o.a.

Die Medaille würde von einem Priester gesegnet, das heiszt Gottes Segen würde auf sie herabgerufen.
Bitte behandeln und tragen Sie deshalb diese Medaille mit Ehrfurcht!
Beten Sie oft das Gebet, das auf der Medaille steht.

O Maria, ohne Sünde empfangen,
bitte für uns,
die wir zu Dir unsere Zuflucht nehmen

Tja . . . ik heb voor de liefhebber een prentje en medaille beschikbaar. Ik was enigszins verbaasd dat men iets dergelijks heden ten dage nog tegen kan komen in een toeristisch centrum, in een skiparadijs.
Toch bijzonder . . . Mariadevotie op de alp