5364 De gaper en de kakker

Een geintje van een Amsterdamse columniste over een ’gaper’ boven drogisterij Het Heertje is totaal uit de hand gelopen.

Sylvia Witteman zelf is enorm geschrokken van de rel die ze veroorzaakte met haar tweet en schrijft ’Godverdomme! Mijn spottende opmerking is serieus genomen door een stel idioten. De bewoners worden lastig gevallen en de gaper wordt weggehaald! Educate yourself: gapers zijn er in alle huidskleuren en hebben HELEMAAL NIETS met racisme te maken’, aldus de Amsterdamse die 160.000 volgers heeft op Twitter.

Bovenstaande was voor mij aanleiding om actergrondinformatie op te zoeken betreffende de gaper. Vroeger zag je ze vaker  dan hedentendage. Bij de drogisterijen Kruidvat en Etos en de apothekers in onze woonplaats zijn ze niet meer te zien.

Een gaper deed dienst als uithangbord van apothekers, om klanten te trekken, maar tevens als kwaliteitsaanduiding voor de winkel. Aanvankelijk werd dit uithangteken op de luifel gezet, maar vanaf de 17e eeuw steeds vaker aan de gevel bevestigd, met name in Amsterdam kwam dit veel voor. De mond van de gaper staat niet open om te gapen, maar om een medicijn in te nemen. De grimas van veel gapers is te verklaren doordat het medicijn vies smaakt.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . wat in ONS land al vanaf de 17de eeuw normaal is en totaal NIETS maar dan ook NIETS met racisme te maken heeft, moet nu ook uit ons straatbeeld verdwijnen. ABSURD.

Via de pagina over de Gaper kwam ik op de pagina van de Kakker (Caganer) terecht. Ik had daar nog nooit van gehoord.

Een caganer (Catalaans voor 'kakker', uitgesproken als [kəɣə'ne]?) is een beeldje dat een gehurkt mannetje met omlaaggetrokken broek voorstelt dat zijn behoefte zit te doen.  Ook de vrouwelijke variant (caganera) komt voor. De beeldjes worden in Catalonië en aangrenzende gebieden (onder meer Andorra en Valencia) gebruikt in kersttaferelen van de geboorte van Jezus, net zoals de drie wijzen uit het oosten en andere figuren daar traditioneel deel van uitmaken.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . zelfs op een koorbank in een Spaanse kerk is vele eeuwen geleden al  een poepend mannetje afgebeeld. Men vermoedt dat de kakker symbool staat voor overvloed of vruchtbaarheid en geluk, omdat zijn ontlasting als mest dienstdoet en daarmee een goede oogst in het vooruitzicht stelt.

Als raddraaiers en idioten zich eerst zouden verdiepen in de herkomst van gebruiken, symbolen en beelden, zouden ze weten dat ze staan voor kwaliteit en vruchtbaarheid, zoals de gaper en de kakker.