5341 God verhoede het

Afgelopen weekend hield GroenLinks haar congres. Wat er allemaal besproken is weet ik niet en heeft trouwens mijn interesse ook niet. Twee zaken zijn er naar buiten gekomen waar ik toch wel wat bezorgd over ben.

Jesse Klaver riep Premier Mark Rutte op om nog deze maand namens de Nederlandse regering excuses te maken voor het slavernijverleden.

Eerder betuigden kabinetten wel ‘diepe spijt en berouw’, maar excuses werden niet eerder gemaakt. Volgens Klaver is dat wel nodig als stap naar gelijkwaardigheid voor iedereen. ,,Je kan alleen verder met de toekomst als wij ons verleden erkennen", zei hij op het onlinecongres van zijn partij in de Melkweg in Amsterdam. ,,Een sorry voor toen is zoveel meer dan een excuus. Het is de krachtige erkenning van de pijn van velen. Het zegt tegen iedereen die nu in actie komt tegen racisme: ik zie je.”

Tja . . . er zijn voor- en tegenstanders. Ik vind het moeilijk om onze premier schuld te laten erkennen voor daden die hij niet gepleegd heeft.

Ik ben het daarom volkomen eens met de volgende uitspraak:

Have we reached the ultimate stage of absurdity where some people are held responsible for things that happened before they were born, while other people are not held responsible for what they themselves are doing today?

Waar ik me echt zorgen over maak is dat GroenLinks samen met de PvdA, SP, PvdD en D66 na de komende verkiezingen een kabinet wil formeren. Een links blok dat de macht wil grijpen. Er zal nog heel veel moeten gebeuren voor het zover is, want in de peilingen hebben deze parijen samen pas 49 zetels. Maar toch . . .

Ik kan nu alleen maar stellen en hopen . . . God verhoede het