5292 ‘Janus seat’

Aan het begin van dit jaar verheugden we ons zeer op de twee buitenlandse vakanties die we in het vooruitzicht hadden. Ik keek er erg naar uit. Maar toen kwam het virus . . . en werden alle vliegtuigen aan de grond gezet.

Hoewel vliegmaatschappijen  hard op zoek zijn naar een manier om passagiers in coronatijd veilig te kunnen vervoeren, verwacht ik niet  dat we eind mei en half juli (of in september) nog naar een vakantiebestemming kunnen vliegen.

De Italiaanse vliegtuigstoelenfabrikant Aviointeriors heeft twee ontwerpen voorgesteld, waarbij passagiers achter kunststof schermen zitten, zodat de kans op besmetting met het coronavirus een stuk kleiner wordt. De ‘Glass Safe methode’ is de goedkoopste oplossing. Hierbij worden doorzichtige kappen over elke stoel geplaatst. Er zit dan altijd plexiglas tussen jou en de passagier naast je.

Meer ingrijpend, maar ook veiliger is de ‘Janus seat’. Daarbij wordt de middelste stoel omgedraaid en krijgen de stoelen aan drie zijden plexiglas. De ‘Janus seat’ is wel lastiger in te voeren, omdat nieuwe vliegtuigstoelen eerst moeten worden gecertificeerd.

Tja . . . ik denk zelfs dat we voorlopig een hele tijd niet zullen kunnen vliegen ; niet zonder en niet met een ‘Janus seat’.

  En dan nog even DIT