5271 Voor als het te stil is

Verleden week vrijdag was ik de groene aanslag van het terras in onze achtertuin aan het weg werken. Op een gegeven moment toen ik even stopte met het op en neer gaan van de luiwagen hoorde ik dat het heel, heel stil was. Je hoorde niets, helemaal niets. Ik ging naar binnen en zei tegen mijn vrouw dat ze mee naar buiten moest komen om naar de stilte te luisteren.

Onder een strakblauwe hemel luisterden we en . . . we hoorden niets, helemaal niets. Het was heel onwezenlijk, maar daarnaast ook heel bijzonder en rustgevend.

Naar het schijnt zijn er mensen, die nu al geruime tijd thuis werken, die het geluid van het kopieerapparaat, kletsende collega’s of het tikken op toetsenborden missen.

Daar heeft onderzoeker Stéphane Pigeon wat op bedacht: kantoorgeluiden voor thuis.  Een aantal jaar geleden ontwikkelde hij een geluidsgenerator die geluiden van verschillende omgevingen nabootst. In 2013 deelde hij zijn geluiden online op zijn website. Sindsdien trekt die maandelijks een miljoen bezoekers.

Voor mensen die niet tegen stilte kunnen heeft Stéphane de website MyNoise ontwikkeld. Buiten de kantoorgeluiden vind je er allerlei geluidsbelevingen. Denk maar aan creaties die je bijvoorbeeld meenemen naar een Japanse tuin, het strand of een Gregoriaans klooster. Maar evengoed kan je via de geluidsgenerator ook luisteren naar de geluiden die je hoort als je in de auto zit, in een wasserette of op café.

Tja . . . MyNoise voor als het te stil is.

En dan nog even DIT