5267 Mondkapjes

Er zijn landen waar men verplicht wordt om in deze corona-tijd een mondkapje te dragen. In ONS land is dat nog niet het geval. Jaap van Dissel, de RIVM-baas, vindt het een schijnveiligheid. Artsen, verplegend personeel en zorgverleners dragen wel bescherming en een mondkapje. Met man en macht wordt er aan gewerkt om de voorraad op peil te houden, zodat er in de ziekenhuizen en op andere plaatsen waar patiënten verzorgd worden er geen tekort ontstaat.

Er gebeuren nu rare en soms ook mooie dingen rond de mondkapjes.
= Vorige week werden honderdduizenden Chinese mondmaskers teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen. De maskers zijn afgekeurd, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen.
= Amerikanen staan op Chinese vliegvelden met bankbiljetten te zwaaien om mondkapjes te kopen die eigenlijk voor andere landen bedoeld waren. Zo kapen ze op het laatste moment de kapjes weg, die door anderen waren gekocht
= In Erp is een bedrijf dat is begonnen met het produceren van siliconen mondkapjes.
= Daarnaast zijn mensen wereldwijd heel creatief in het fabriceren van een surrogaat voor het mondkapje. HIER tref je een aantal creatieve voorbeelden aan.

Eén voorbeeld vond ik heel typisch een man die een zwarte bh (van zijn vrouw ?) als bescherming droeg. Het idee is niet zo nieuw, want ik had verleden week al geopperd dat we eventueel van een bh van mijn vrouw twee mondkapjes zouden kunnen maken als de nood aan de man komt. Of een dergelijk mondkapje echt bescherming biedt betwijfel ik.

Mocht in de toekomt blijken dat een halve bh wel bescherming biedt, dan zal er wel een run op bh’s ontstaan zoals een paar weken geleden met het toiletpapier gebeurde. Gelukkig weet ik ergens in Zuid-Limburg nog een lila bh te hangen. Die kan ik altijd nog ophalen en transformeren naar twee mondkapjes


En dan nog even DIT