5266 ‘En de boer hij ploegde voort’

Je hoort momenteel niemand meer over de verlaging van de snelheid op de snelwegen en het gekissebis over de stikstofuitstoot is helemaal verstomd. Hoewel De Telegraaf ons liet weten dat de stikstofwinst door langzamer rijden al weg is door één hondendrol.

Afgelopen week keek ik verbaasd naar de weerman bij het NOS-Journaal aan de hand van twee opnames liet hij zien dat de concentratie van stikstof in de atmosfeer aanzienlijk verminderd was in vergelijking met een jaar geleden.

Mijn conclusie was snel getrokken. De boeren zijn NIET de grootste veroorzakers van de stikstof. Want . . . De boeren werken nog steeds in deze coronatijd. Het auto- en vliegverkeer is aanzienlijk afgenomen alsook de uitstoot van bepaalde bedrijven. Onverwacht hebben onze beleidsmakers data in handen gekregen over de echte veroorzakers van het stikstofprobleem.

Tja . . . en de boer? De boer deed wat Werumeus Bunings in de ‘Ballade van den boer’ in de jaren 40 van de vorige eeuw zo mooi beschreef:

‘En de boer hij ploegde voort.’


En dan nog even DIT