5241 Laat ouderen maar aan hun lot over

Vorige week vrijdag hoorde ik Henk Krol van 50PLUS uitleg geven over zijn wetsvoorstel om leeftijdsdiscriminatie  strafbaar te maken door het op te nemen in het Wetboek van Strafrecht.

Hij gaf in het tv-programma OP1 voorbeelden van leeftijdsdiscriminatie. Bijv. géén reisverzekering kunnen afsluiten boven de 65 jaar, bij sollicitaties steeds afgewezen worden als je ouder bent dan 50 jaar en bij een beenbreek in een bepaald ziekenhuis geweigerd worden omdat je 79 bent.

De initiatiefwet kan op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen, dus leeftijdsdiscriminatie wordt in ONS land strafbaar.

In Italië is het weer heel andere koek.
In Lombardije begint schaarste te ontstaan aan plaats op de intensive care. Die schaarste komt uiteraard door Covid-19, het coronavirus maar raakt ook andere mensen die intensieve zorg nodig hebben. Bij de huidige ontwikkeling zal er binnen enkele dagen geen plaats meer zijn voor iedereen die intensieve zorg nodig heeft.

Dan wordt de regel van kracht die de Siaarti, de “Italiaanse Vereniging voor Anesthesie Reanimatie en Intensieve Zorg”, enkele dagen geleden bekend heeft gemaakt.

Dokters die moeten kiezen tussen 2 patiënten waar maar een bed voor is moeten kiezen voor de patiënt die de beste kans op genezing heeft en die het langst te leven heeft. In de richtlijn is het aanzienlijk omslachtiger geformuleerd, maar hier komt het op neer. Mensen die kansen hebben gaan voor mensen die bijna dood zijn, jongeren gaan voor ouderen. De Siaarti zegt ook ronduit dat als het zo doorgaat er mogelijk een leeftijdsgrens moet komen voor de intensive care.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . “Geef prioriteit aan patiënten met een langere levensverwachting” of anders gezegd Laat ouderen maar aan hun lot over