5219 Helemaal van de pot gerukt

Een basisschool in Zevenaar doet de term carnaval in de ban en noemt het voortaan ’verkleedfeest’. Het IKC Carrousel is een openbare school, en daarom zou de gebruikelijke naam van het katholieke feest niet passend zijn.

De oudervereniging van de school nam het initiatief tot de naamswijziging. „De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen”, zegt een van de betrokken ouders .

Opmerkelijk is dat andere katholieke feesten zoals Kerstmis en sinterklaas nog wel hun originele naam behouden op de Carrousel. In december vorig jaar stond het sinterklaasfeest, ‘kerstknutselen’ en een kerstbuffet op de agenda. Pasen heet weer wel anders; de dag voor Goede Vrijdag houdt de school een ‘lentelunch’.

Waarom de oudervereniging de ene katholieke feestdag wel een neutrale naam geeft en de andere niet, weet schooldirecteur Van den Brink niet.

,,Wat mij betreft staan zulke dagen in het teken van het kind en hebben ze niks met religie te maken. We leggen bijvoorbeeld het verhaal van de geboorte van Jezus wel uit, maar presenteren het niet als de waarheid” (!!!!!), zegt de schooldirecteur.
Ook Van der Schaaf van de oudervereniging weet niet waarom Kerstmis wel blijft als naam. ,,Dat is een goede vraag”, zegt zij. ,,Waar ik geen antwoord op kan geven.”

Tja . . . een ongeregeld zooitje daar op die school in Zevenaar. De directeur laat de ouders zomaar carnaval uitbannen. Ouders weten niet dat carnaval van oorsprong een heidens feest is. Waarom ‘kerstmis’ dan wel gehandhaafd blijft kunnen diezelfde ouders ook al niet uitleggen. Tis gewoon een ongeregeld zooitje.
Ik sluit me aan bij voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie hij heeft geen goed woord over voor het besluit van die school in Zevenaar:  ,,Het wordt nu wel een beetje al te dol in Nederland.  Helemaal van de pot gerukt”.