5213 Nee, met het goeie handje

Nergens zijn er zoveel linkshandigen als in Nederland, las ik onlangs in een artikel. In westerse landen was het tot enkele decennia geleden normaal om te oefenen met rechts als je eigenlijk links was.

Ik kan me nog herinneren dat een van mijn broers links was toen hij begon met het leren schrijven. Zijn onderwijzer maakte echter op hardhandige wijze duidelijk dat hij met de rechterhand de pen moest vasthouden. De onderwijzer paste het principe van wie niet horen wil moet voelen toe en tikte met een liniaal flink op de linkerhand als deze gebruikt werd om te schrijven.

Is er in ONS land amper verschil tussen je linker- en rechterhand, in veel andere landen hebben beide handen dus wel een duidelijke eigen functie. De rechterhand is in islamitische landen, hindoestaanse landen en de boeddhistische landen in Zuid-Oost Azië  bedoeld om iemand een hand mee te geven, mee te eten en voorwerpen die aangereikt worden aan te pakken. De linkerhand daarentegen is bedoeld voor onreine dingen, zoals toiletbezoek en het uitdoen van je schoenen. Als je iemand dus met de linkerhand een hand geeft of aanraakt, is dat in deze landen een grove belediging!

In de Westerse wereld geeft men elkaar ter begroeting ook de rechterhand. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder vroeger tegen ons zei als we ons linkerhandje uitstaken: ‘Nee, met het goeie handje.’