5212 Een moor op het fornuis

‘Zet de moor eens op het fornuis’.
en later werd dat
‘Zet de moor eens op het gas’.

Aan bovenstaande opdracht van mijn moeder in mijn jeugdjaren moest ik denken toen afgelopen week het rumoer ontstond rond de moorkop

Het rumoer ontstond nadat de HEMA had besloten om de moorkop voortaan chocoladebol te noemen. Op dezelfde dag besloot een bakker in Monster dat zijn moorkop voortaan roomkop werd genoemd. Een kleine minderheid vindt het woord moorkop niet meer van deze tijd.

De chocoladebol is destijds vernoemd naar de Moren, de islamitische bevolking van Noord-Afrika. Later werd de term Moor ook gebruikt als synoniem voor neger.

De voor-en tegenstanders vielen uiteraard op de sociale media weer over elkaar heen. Ik stoor me niet aan het woord moorkop en ook niet aan de moor die ook bij ons thuis en bij oma altijd op de met briketten gestookte kachel zo gezellig stond te zingen.

De afgelopen weken ben ik me aan het inlezen over het eeuwenlange verblijf van de Moren in Spanje. Tijdens de vakantie van de zomer willen we de nog zichtbare invloeden van de Moren in Cordoba en Granada gaan bekijken.

Tja . . . Er is eigenlijk toch niks mis met een moorkop, met een Moorse mezquita (moskee) in Cordoba en een moor op het fornuis