5201 Un kaaw op ut watter

Laatst hoorde ik van iemand dat deze vermoedde dat ze een blaasontsteking had. ‘Oh dan heb je un kaaw op ut watter’, antwoordde ik. De desbetreffende persoon legde me uit dat kou niets met een blaasontsteking te maken heeft. Een blaasontsteking is het gevolg van bacteriën.

Mijn opmerking was gestoeld op wat ik in mijn jeugdjaren vaak gehoord heb als mijn tantes bij elkaar zaten. Maar dat terzijde.

Toch ben ik eens gaan uitzoeken of kou invloed heeft op de blaas en eventueel op het plassen. Ik stuitte op een onderzoek dat de KU in Leuven heeft gedaan. In 2015 hebben ze daarover een artikel gepresenteerd in het toonaangevende ‘European Urology’ magazine.

Er werd altijd gedacht dat deze aandrang, ontstaan door plotselinge koude, een soort Pavlovreactie was. Dat je lichaam geconditioneerd is om aandrang te geven als er kou of stromend water is. De Belgische wetenschappers hebben namelijk een zogenaamde moleculaire koude-sensor ontdekt die voor de plasreflex verantwoordelijk is. Deze ontdekking biedt perspectieven voor mensen met blaasproblemen en incontinentie. Want door deze koude-sensor stil te leggen, kan de plasreflex worden voorkomen.

Het onderzoek, dat werd gedaan met proefdieren onder algehele narcose, liet zien dat er van een Pavlov-reactie geen sprake was. Maar eerder van een evolutionair bewaarde reflex.
Lees hier meer 

Tja . . . nu, zovele jaren later is me duidelijk geworden dat er bij mijn tantes helemaal geen sprake was van un kaaw op ut watter.