5198 In de watten gelegd

In een vleugel van het PI in Nieuwegein heeft men geëxperimenteerd met een losser regime.

Gedetineerden in het alternatieve regime moesten meer initiatief nemen en nadenken over zaken zoals koken en boodschappen bestellen. Ook kregen ze een pasje waarmee ze naar arbeid- en sportactiviteiten konden. En ze kregen een sleutel waarmee ze tijdens recreatietijd zelf de verantwoordelijkheid hadden om hun cel van buitenaf te sluiten. Net als betere mogelijkheden voor contact met de buitenwereld door een telefoon op cel en een gastvrije bezoekzaal. Met de telefoon konden ze tussen 06.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds op eigen kosten bellen.

Uit het experiment blijkt: hoe strenger het regime, hoe groter de kans op misdragingen door gevangenen. ,,Als een gevangene relaxter is doordat hij een telefoon heeft waarmee hij met familie kan bellen, dan profiteert iedereen daar van mee. Van andere gedetineerden tot personeel en uiteindelijk ook de maatschappij.” En laat dat nu net een voorname doelstelling zijn van de Dienst Justitiële Inrichtingen: gevangen met beter gedrag en meer perspectief door de gevangenispoort weer laten vertrekken na hun detentie.
Lees hier meer >>>>>

Minister Sander Dekker heeft laten weten dit voorjaar met een reactie te komen op het onderzoek in Nieuwegein.

Tja . . . het komt bij mij toch wel ietwat raar over. De gedetineerden zitten in de gevangenis vanwege een misdaad, in sommige gevallen vanwege een hele zware. Zij dienen daarvoor hun straf te ondergaan. En als bij die straf hen dan de mogelijkheid wordt gegeven om zelf te bepalen wat ze eten, een sleutel van hun eigen cel krijgen en bovendien ook nog een eigen telefoon toegewezen krijgen en bezoek mogen ontvangen in een zeer gastvrije bezoekzaal worden ze wel heel erg in de watten gelegd