5136 Griendtsveen – Mariapeel v.v.

Gisteren parkeerden we onze auto bij de kerk in Griendtsveen. Daar lag het startpunt van onze wekelijkse wandelroute.

We liepen vanuit Griendtsveen vele kilometers langs een kanaal dat gebruikt werd voor het vervoer van de turf bij de ontginning van het uitgestrekte hoogveengebied.  De Mariapeel is een zeer zeldzaam landschap met zijn laatste restjes hoogveen. Staatsbosbeheer doet er alles aan om het hoogveen weer te laten groeien, maar dat zal nog wel eeuwen duren voor dat er veel meer hoogveen terug is.

Aanvankelijk dacht ik dat het een saaie route zou worden. We moesten namelijk over een pad langs een nagenoeg droog kanaaltje lopen, dat 2,5 km recht toe recht aan is. Het werd echter een zeer aangename wandeling op deze zeer zonnige herfstdag daar in de Peel.

We begonnen bij de kerk van Griendtsveen, het Peeldorp bij uitstek met zijn vaarten en gebouwen die nog herinneren aan het afgraven van het veen. We genoten volop van de natuur en het mooie weer op deze lange rechte wegen en paden naar het midden van Mariapeel. De volgende keer passeren we weer andere peeldorpen op onze route.