5122 Slappe hap

Ben altijd een beetje blij en trots geweest dat in onze woonplaats aan de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet niet getornd werd. De intocht van Sinterklaas in de haven van onze woonplaats is tot in de verre omgeving bekend en beroemd. Bij mooi weer is het op de zondag na de landelijke intocht in ONS land op beide kades van de haven zeer druk. De binnenkomst van de vele feestelijk versierde boten met Sinterklaas en ruim 200 Zwarte Pieten is een lust voor het oog en doet menig kinderhartje sneller kloppen.

Op de boten varen vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, muziek-, EHBO-, kado-, vlaggetjes- en pakjespieten mee.

Maar . . . onlangs maakte het Sint Nicolaascomit√© bekend: “In Veghel hebben wij gewone Pieten. Al sinds vele jaren zijn de Pieten in Veghel donkerbruin van kleur. Zo ook dit jaar. Ze zijn niet zwart, daarom gebruiken wij niet de term Zwarte Piet, maar Piet.”

Tja . . . ‘Zijn ze toch nog gezwicht voor die nieuwlichters die Zwarte Piet racisme noemen’, dacht ik. Iemand gaf als commentaar op het statement: Slappe hap. En zo is ’t . . . Slappe hap.