5101 Catalans for Yes

Het Hooggerechtshof in Madrid heeft vorige week jarenlange celstraffen opgelegd aan negen Catalaanse separatisten, in een vonnis dat de Catalaanse crisis verder vergroot.

Het gevolg was dat nog dezelfde dag de Catalaanse seperatisten de luchthaven van Barcelona lam legden. De dagen erna waren er grote demonstraties in de Catalaanse steden. Er werden massale marsen over snelwegen naar Barcelona gehouden. Op zaterdag was er een grote staking.

De regering in Madrid stuurde elke dag meer politie naar Barcelona en andere steden. Het handelen van die politie volgde ik de afgelopen dagen op de Facebookpagina Catalans for Yes.

Wat ik daar op filmpjes zag deed me de wenkbrauwen fronsen, de haren ten berge reizen en sympathie krijgen voor de underdog, de Catalanen.

De Spaanse politie (tot de tanden toe gewapend) ging meermalen tekeer tegen burgers die met een Catalaanse vlag over straat liepen en verder niets kwaads van zinnen waren. Het was afschuwelijk, weerzinwekkend en niet om aan te zien hoe vijf, zes politiemannen iemand die in een portiek stond of over straat liep afranselden met hun wapenstok, hem of haar op de grond sloegen, de vlag van het lijf rukten en maar bleven slaan en . . . slaan en . . . slaan.

Dat de politie optreedt tegen vernielers en brandstichters vind ik normaal, maar iemand neerknuppelen omdat die een vlag draagt . . . arrrggghhhh.

Daarom zeg ik vandaag vol overtuiging Catalans for Yes