Kruidnoten zijn krokante halfronde brosse koekjes. Kruidnoten worden gebakken van deeg bestaande uit suiker en tarwebloem, waar veel speculaaskruiden in verwerkt zijn.
Pepernoten worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm. De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.
De ouderwetse pepernoot legt het af tegen de kruidnoot. Terwijl kruidnoten met kilo’s tegelijk over de toonbank gaan, lijkt de traditionele pepernoot een lekkernij voor een kleine groep fijnproevers te worden. De Bijenkorf verkoopt niet eens meer pepernoten en slechts luxe kruidnoten. Bolletje stopte twee jaar geleden met de productie. En de andere grote pepernotenmaker – Van Delft – ziet de omzet gestaag dalen. De echte pepernoot raakt steeds meer uit de gratie, de kruidnoot rukt onverbiddelijk op.
Lees hier meer >>>>>
Tja . . . als je meer informatie opzoekt op internet over de twee soorten noten en het verbruik, dan blijkt dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of je de ‘sinterklaas-lekkernij’ pepernoot of kruidnoot noemt. Daarom hou ik het maar op: Het beestje moet een naam hebben