5005 Hyalomma

Afgelopen maandag berichtten we over de eikenprocessierups. Maar nu is naar het schijnt een ander insekt waargenomen dat ons ook de nodige last kan bezorgen: de hyalomma, de reuzenteek.

De monsterteek is zeer waarschijnlijk opgedoken in het Drentse Odoorn. Het zou dan de eerste keer zijn dat een teek van dergelijk formaat voorkomt in ons land. De reuzenteek verschilt met de teken die wij gewend zijn door het gegeven dat het beest actief op zoek gaat naar dieren of mensen. De teek kan rennen en kan slachtoffers tot negen meter afstand zien met zijn ogen.

De reuzenteek heeft een voorkeur voor grote dieren. Ze verstoppen zich op de grond en rennen actief naar een gastheer wanneer ze bepaalde signalen waarnemen, waaronder trillingen en lichaamstemperatuur.  De beesten kunnen een slachtoffer tien minuten of langer volgen en daarbij maximaal honderd meter afleggen.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . het is niet te hopen dat de reuzenteek een plaag wordt. Want die kunnen we missen als kiespijn. Nee na of naast de eikenprocessierups alsjeblief geen reuzenteek, geen hyalomma