5002 Thaumetopoea processionea

Het zal een kleine 25 jaar geleden zijn dat ik ze voor de allereerste keer zag. Ik was met een vriend aan het fietsen ergens in de Kempen. Tijdens onze lunchpauze zaten we op een bank aan de rand van een bos. We zagen een breed, harig, grijs lint van een boom zo het weiland in gaan. We vroegen ons af wat dat ‘natuurverschijnsel’ wel niet was. Veel later wisten we pas dat we tussen de eikenprocessierupsen ons brood hadden zitten opeten. Gelukkig hadden we er niets aan overgehouden.

Momenteel is de eikenprocessierups in ONS land een grote plaag geworden, waar we volgens sommige kenners nooit meer van afkomen. Gemeenten roepen zelfs het kabinet al op om er landelijk beleid van te maken om deze processierups te bestrijden. De plaag is vandien omvang dat gemeenten het niet meer aan zouden kunnen.

Het Kennisplatform Processierups is gestart met een website: processierups.nu
Het platform probeert alle vragen die er in de samenleving zijn m.b.t. de vervelende rups op deze site te beantwoorden. Maar het einde van de plaag is voorlopig nog lange niet in zicht.

In het weekend kwam ik echter het bericht tegen: Nederlander ontwikkelt mogelijk wondermiddel tegen eikenprocessierups

Tja . . . het is te hopen dat men inderdaad het wondermiddel ontdekt heeft in de strijd tegen de eikenprocessierups, tegen de Thaumetopoea processionea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *