Uitgelicht

MIJN CAMINO over
     De TRAININGEN voor de Camino Portuguès

6746 Rome 3

Nadat we een nacht goed geslapen hadden en ontbeten hadden maakten we ons op voor een dag Vaticaan. Om 10 uur vertrokken we richting het verzamelpunt van onze begeleide excursie. Nadat we daar geluncht hadden meldden we ons  op het verzamelpunt. Het hing daar overal met de benen buiten. Exact om half twee werden we toegelaten in de Vaticaanse museums.

De dame die ons begeleidde wist van wantenen vertelde honderd-uit. Wat we allemaal te zien kregen kan ik hier niet allemaal uittikken. Het was OVERWELDIGEND. Er leek geen einde te komen aan de chapels en ‘de kunst’  die we te zien kregen. De gids vertelde uitvoerig over Michel Angelo en zijn kunstwerk in de Sixtijnse Kapel. Deze kapel was het sluitstuk van onze rondgang door de musea. Het stond er barstensvol met bezoekers en de meeste keken naar boven, naar het plafond, het meesterwerk van Michel Angelo.

Ik heb gisteren ontzettend veel foto’s gemaakt, maar in de Sixtijnse Kapel mochten we niet fotograferen.
Als slot van de meer dan drie uur durende rondleiding kwamen we op Sint Pietersplein terecht en in de Sint Pietersbasiliek. Daar kwam ik ogen tekort. Wat een ontzettend groot, majestueus en rijk versierde ‘KERK’ is de Sint Pieter. Ik kwam bijna niet uitgekeken. Om half zes bedankten we de gids en gingen op zoek naar een taxi, die ons terug bracht naar het hotel.

We waren zeer vermoeid van het vele slenteren en alle indrukken. Nadat we ons opgefrist gingen we op zoek naar een restaurant om onze dorst te lessen en onze honger te stillen.

Daar het uploaden van foto’s hier niet zo snel gaat, krijgen jullie er nu maar een paar te zien. Als we weer thuis zijn last ik jullie nog wel eens meegenieten.

Tja . . . Onze tweede indruk van Rome: ‘ Wat is er toch ontzettend veel MOOIS te zien !!!

6745 Rome 2

De dag begon gisteren vroeg; maar niet alleen voor ons. Toen we om 06:15 uur in het grote ontbijt-restaurant kwamen, zat dat al helemaal vol. De keuze was zeer uitgebreid. Om 07:20 uur vertrokken we met de shuttlebus naar Schiphol. Op Schiphol verliep alles vlot. Tegen 12 uur waren we in Rome. Een taxi bracht ons in het drukke verkeer naar het hotel. Onze kamer was al beschikbaar. Nadat we ons geïnstalleerd hadden gingen we richting de Spaanse trappen en daarna naar de beroemde Trevi-fontein. Tjonge, tjonge, tjonge het was overal HARTSTIKKE druk. Nadat we de twee bezienswaardigheden gezien hadden, gingen we op zoek naar een ‘tentje’ om onze dorst te lessen. We sloegen deze maandag de lunch maar over, want we hadden zondagavond goed ons best gedaan. Trouwens overal zat men al aan de pasta en spaghetti.
In het restaurant waar we onze dorst lesten, reserveerden we voor ‘s avonds een tafel.

Om 19.00 uur schoven we aan en aten we heerlijk. Na het afrekenen had ik toch een heel aparte smaak in mijn mond. Want op de rekening – die in de verste verten niet te vergelijken is met een rekening die men in Portugal voorgeschoteld krijgt – zette de Italiaan 10% servicekosten en toen hij met het pinapparaat kwam vroeg ie ook nog een bijdrage voor de ober ‼️‼️‼️

Tja . . . De allereerste indruk van Rome ?  DRUK, DRUK en . . . nog eens DRUK.

6744 Rome 1

Vandaag vliegen we al vroeg naar Rome. Daarom zijn we gisteren al naar een hotel in de buurt van Schiphol gereden en hebben daar overnacht, zodat we vandaag niet voor dag en dauw naar Amsterdam hoeven te rijden.
Bij aankomst op Airport Leonardo da Vinci zullen we een taxi zoeken die ons naar het hotel in het centrum van Rome zal brengen. Als we onze koffers in bewaring hebben gegeven begint onze eerste sightseeing. Op naar de Trevi-fontein en de Spaanse trappen.

Ci vediamo domani, Tot morgen.

   

P.S.
Het logootje in de linker bovenhoek heb ik via mijn assistent, Artificial Intelligence – Kunstmatige Intelligentie laten ontwerpen. De twee bovenstaande afbeeldingen eveneens.

6743 Ik gierde mee

Gisteren berichtte ik dat ik weer eventjes voor schoolmeester gespeeld had bij mijn kleinkinderen. Ik denk wel dat ze het opgeslagen hebben wat ik ze toen uitgelegd heb, temeer omdat ik ook nog een heel luchtig verhaal verteld heb. Bij dat verhaal gierden ze het uit na mijn laatste zin.

Ik vertelde over Toon, die in zijn slaap stierf en regelrecht naar de hemel ging. Bij de hemelpoort aangekomen vertelde Petrus dat hij hem nog niet verwacht had. Petrus had het trouwens te druk om hem toe te laten. Hij kon Toon eventueel wel terugsturen, maar dat ging momenteel dan alleen als kip. Toon dacht even over dat voorstel na en dacht daarbij aan de kippen die zijn vrouw had en dat ze de kippen zo vertroetelde.

Na wat wikken en wegen liet Toon aan Petrus weten dat hij wel als kip terug wilde gaan. En jawel hoor ineens stond ie als kip in de kippenren van zijn vrouw. Hij scharrelde wat rond en kreeg een raar opgedrongen gevoel in zijn buik. De haan zag wat er aan de hand was en vertelde hem dat hij waarschijnlijk zijn eerste ei moest leggen. En . . . Pats daar lag ineens een ei in de ren. Een paar uur later hetzelfde tafereel. En . . . Pats daar lag het tweede ei. Zijn vrouw kwam aanlopen met voer en aaide over zijn veren en trok en trok aan zijn vleugel en riep: ‘Toon, Toon wordt eens wakker, je schijt het hele bed vol !!!”

Tja . . . Mijn kleinkinderen gierden van het lachen en ik . . . ik gierde mee.

 

6742 Een wierookvat om de geur van pelgrims te maskeren

Afgelopen zondag vertelde ik mijn beide kleinzonen over waarom zoveel mensen naar Santiago de Compostella lopen. Over wat een pelgrimstocht is, over de kathedraal in S. de C. en dat daar de apostel Jakobus de Meerdere begraven is. Ook vertelde ik over hoe de overblijfselen van Jakobus daar terecht gekomen zijn.

Mijn kleinzonen en nagenoeg al hun leeftijdsgenoten weten niets maar dan ook helemaal niets over een pelgrimstocht, een kathedraal, apostelen, camino’s en de redenen waarom mensen een camino lopen. Ik vertelde mijn oudste kleinzoon, die nog steeds van plan is om met mij de camino te lopen wat meer over de kathedraal, het eindpunt van onze route.

In de kathedraal hangt een zeer groot wierookvat aan het plafond dat op bijzondere dagen door de hele kathedraal geslingerd wordt. Heb dus ook uitgelegd wat een wierookvat en wierook is. Een paar dagen later heb ik nog eens wat meer informatie opgezocht over dat bijzondere wierookvat.

Het Botafumeiro wierookvat werd oorspronkelijk gebruikt om de geur van pelgrims te maskeren die aankwamen na lange en vermoeiende tochten naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

Het filmpje hier onder spreekt voor zich. Tja . . . Een wierookvat om de geur van pelgrims te maskeren

 

6741 Goed voorbeeld doet goed volgen

Woensdag berichtten zowel het NOS-Journaal als de kranten over het onderzoek van de inspectie dat er nog steeds behoorlijk wat mis is bij ons onderwijs.

Onderwijsinspectie noemt kwaliteit van scholen ‘zeer zorgwekkend’ en eist actie van de formerende partijen, stond er boven het artikel in het AD.

Is dit dan het cijfer dat de politiek wakker schudt? Uit een recente steekproef bleek dat ruim 20 procent van Nederlandse scholen als ‘onvoldoende’ of ‘zeer zwak’ beoordeeld wordt. Nu holt de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs al jaren achteruit, maar van deze uitslag schrokken zelfs de inspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs. ,,Zeer zorgwekkend”, oordeelt waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp.

De Tweede Kamer heeft er een handje van om de oplossing voor elk maatschappelijk probleem te zoeken in het onderwijs. Dan gaat het in debatten ineens over kookles, dat scholen een moestuintje moeten aanleggen of de terugkeer van schoolzwemmen. ,,Super belangrijk dat elk kind leert zwemmen. Maar je moet je afvragen: moet dat in het onderwijs? Want realiseer je dan dat het bijna een halve schooldag kost.” Westendorp vindt dat de Tweede Kamer ‘kritischer naar zichzelf moet zijn’ en minder bezig moet zijn met de korte termijn. ,,Een beetje zelfbeheersing zou goed zijn.”

Ik ga nu niet verder in op het probleem. Maar wil het nu vooral hebben over de laatste opmerkingen van de waarnemend inspecteur-generaal. Zij vindt hetzelfde als wat ik al vele jaren roep. Weg met alle zogenaamde LEUKE dingen (kookles, moestuintje) maar concentreer je op de BASIS op een basisschool. Ik prijs Ria, de waarnemend inspecteur-generaal, oud-leerling van onze school.

Schijnbaar heeft zij toch ook heel goed onthouden wat wij destijds op school wel en niet deden. Wij besteedden veel tijd aan de basisvakken lezen, Nederlandse taal en rekenen.

Tja . . . Goed voorbeeld, doet goed volgen.

 

6740 Op weg naar Santiago de Compostela

Afgelopen week is mijn zus een week lang gastdame geweest in de Pelgrimsherberg in Vessem. De herberg waar ze destijds ook overnacht heeft tijdens haar camino van onze woonplaats naar Santiago de Compostela.

Maandag jl. vertelde ze over haar bijzondere ervaringen die ze tijdens haar vrijwilligersbezigheden daar had meegemaakt en beleefd. Wat spelen er toch mooie, medemenselijke en emotionele zaken rond pelgrims,  pelgrimages en in een pelgrimsherberg.

Naast haar ervaringen die ze met ons deelde, gaf ze mij ook een speldje, een pin dat ze in de herberg gekocht had. Op de pin het bekende logo van de Camino de Santiago.

Ik zie de pin als een soort aanmoediging voor mijn (onze) camino. Ik hoop dat ik deze volgend jaar kan dragen tijdens de etappes in Galicië op weg naar Santiago de Compostela.

6739 Gebakken lucht, nonsens, kletspraat, flauwekul, quatsch

Onderzoek wijst uit: Naar borsten kijken kan leeftijd mannen met 5 jaar verlengen, stond er ineens te lezen op mijn iPad.

Tis niet dat ik niet 5 jaar langer zou willen leven en tis niet dat ik niet naar  . . .  Inderdaad.
Maar ik vertrouwde het onderzoek niet helemaal. Dus maar eens op onderzoek uitgegaan.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik een vijf jaar oud artikel tegen: No, study does not show staring at women’s breasts prolongs lifespan …NAN shares two-decade-old hoax
Nee, uit onderzoek blijkt niet dat het staren naar de borsten van vrouwen de levensduur verlengt…NAN deelt een twintig jaar oude hoax

Tja . . . Zo zie je maar weer, dat je niet alles moet geloven wat je voorgeschoteld krijgt. Het zou voor mannen toch wat te gemakkelijk zijn om hun leven met vijf jaar te verlengen.

Het bericht is gewoon lariekoek. Oftewel lariepraat, kul, apekool, prietpraat, gebakken lucht, nonsens, kletspraat, flauwekul, quatsch

 

6738 De bruine ridders

bruine ridder
(2001) (scheldw.) homoseksueel. • Nu vertel ik het een beetje kort door de bocht na en nog gecensureerd ook, want het taalgebruik van ‘Ab Normaal’ is van een andere klasse. Zo heet een homo daar een ‘bruine ridder’.

Verleden week las ik het krantenartikel ‘Ik ben voor hoer uitgemaakt’. 

Oud-pastoor voelt zich kapot gemaakt door bruine ridders van de kerk en dient klacht in.
Voormalig pastoor Frits Ouwens van Vorstenbosch en omstreken heeft een klacht ingediend over een collega wegens jarenlange laster. 'Hij heerft mij op een zeer ongepaste en genante manier zijn liefde verklaard'. 

In het artikel wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe de voormalige pastoor tot zijn klacht is gekomen en wat een stel homoseksuele pastors met medeweten van het bisdom hun gang konden gaan. Ouwens noemt ze ‘de bruine ridders’.

Verleden week donderdag besteedde welingelichtekringen.nl een bericht aan het artikel.

,,Na vijf jaar was er volgens de bisdomleiding maar één oplossing denkbaar. En dat was dat ik erover zou ophouden en zou accepteren dat 'ze' dit nu eenmaal over mij vertelden. En dat ik maar moest afwachten tot de heren er genoeg van hadden om op mij in te hakken."Heren? Meervoud? Ja, want volgens Ouwens is zijn collega-pastoor alsmaar brutaler tegen hem gaan doen, maar niet alleen hij. In het klaagschrift staat: 'Mijn collega is samen met de andere 'bruine ridders' – een niet door mij bedachte benaming van een groep priesters in het bisdom 's-Hertogenbosch – helemaal losgegaan en ik ben voor hoer en drugsverslaafde uitgemaakt.'Met de term 'bruine ridders' doelt Ouwens zelf op een groep – volgens hem – homoseksuele priesters in het bisdom die met elkaar de liefde zouden bedrijven, liederlijk gedrag vertonen en in dat verband ook regelmatig bij elkaar zouden logeren, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Tja . . . Wat ik mij afvraag bij deze kwestie. Wat deed/doet het bisdom? In het artikel lezen we dat het bisdom Ouwens heeft voorgesteld om maar naar een andere parochie te verhuizen.

Dit laatste maakt me een beetje pissig. Want daaruit concludeer ik dat het bisdom de veroorzakers van het probleem vrijuit laat gaan. Het is toch bij de konijnen af dat er geen actie wordt ondernomen tegen de misstanden die bij een bepaalde groep pastors heersen. Mijn haren rijzen te berge als ik lees over wat zij allemaal uithalen en dat ogenschijnlijk mogen blijven doen. Want het bisdom houdt de hand boven het hoofd van de bruine ridders

 

6737 2 ft: 8

‘I don’t know this person’ – ‘Ik ken deze persoon niet’, zei de luchthavenmedewerkster tegen ons in Barcelona op de airport toen ze jaren geleden het ticket van mijn vrouw voor de vlucht naar Eindhoven controleerde. Op het ticket stond als eerste mijn familienaam en dan haar achternaam en dat kwam niet overeen met de ID-kaart.
Het werd nog een hele heisa daar in Barcelona. De medewerkster dreigde zelfs dat ze de politie er zou bijhalen. Tenslotte moest de gezagvoerder er aan te pas komen voordat mijn vrouw aan boord mocht.

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik vorige week na het ophalen van onze reispapieren op de vliegtickets zag dat mijn voornaam en de familienaam van mijn vrouw niet juist waren vermeld. Dus ging in maar weer naar het reisbureau want ik wil op Schiphol en straks in Rome géén ‘Barcelona-toestanden van jaren geleden’.

De medewerkster van het travelcenter deelde mij mee dat de fout was gemaakt door de touroperator. Zij zou deze informeren en ik zou binnen enkele dagen verbeterde reispapieren ontvangen.

Tja . . . Twee fouten, die in dit geval vervelende gevolgen zouden kunnen betekenen. Kan me nog herinneren dat tijdens mijn werkzame leven leerlingen blij waren als er onder hun schritelijk werk stond: 2ft: 8