5643 Elitair

In de jaren 90 volgde ik nog een cursus. Elke module diende met een werkstuk afgesloten te worden. Alvorens het werkstuk ingeleverd werd, diende een mede-cursist dit te lezen en feedback te geven. Op een gegeven moment kreeg ik een werkstuk onder ogen dat wemelde van de spellingsfouten. De mede-cursist was aanzienlijk jonger dan ik. Ik heb zitten wikken en wegen of ik naast de feedback die ik had genoteerd ook iets zou zeggen over de vele spellingsfouten die in het werkstuk zaten. Ik kon het niet laten en heb een opmerking gemaakt over de vele fouten, die ik opgemerkt had.

Nou, die opmerking werd mij niet in dank afgenomen. Ik weet niet meer hoe het precies verder ging, maar de verhouding met die mede-cursist was door mijn opmerking danig verstoord en is ook nooit meer goed gekomen.

Bovenstaande schoot door mijn hoofd toen ik het artikel las: Doorgeschoten correctheid? Britse professoren mogen spelfouten niet meer verbeteren, want ‘elitair’

De University of the Arts in Londen geeft academici de opdracht “spelling-, grammatica- of andere taalfouten te accepteren” zolang ze “de communicatie niet significant belemmeren”. Docenten worden ook gewaarschuwd om hun eigen ideeën over het ‘juiste Engels’ niet op te leggen aan studenten.

Studenten zouden het verbeteren van spelfouten als 'elitair' kunnen opvatten. Daarom hebben professoren van de Britse universiteit van Hull de opdracht gekregen om dergelijke fouten bewust te laten staan.

Tja . . . had ik het eerdergenoemde artikel maar vele jaren eerder onder ogen gekregen. Want nu blijkt dat ik destijds die opmerking over de spellingsfouten niet had moeten maken, die was te elitair

5642 Van Grauw naar Groen

Onlangs heb ik hier al geschreven over het NK Tegelwippen in het bericht 5629 Heel Holland wipt. De actie is bedoeld om betegelde tuinen groener te maken. Een goede actie, waar ik volledig achter sta.

Afgelopen  maandag kwam ik tweets tegen met foto’s van volledig betegelde tuinen. De tweets bij de foto’s zijn dan ook bedoeld om de betegelde tuinen belachelijk te maken.
= Wees wijs, kies grijs!
= Geen grotere vrijheid dan onderhoudsvrijheid!
= Eieren zoeken wordt een eitje in een onderhoudsarme tuin!
= Elke tuin biedt kansen.

De tuinen waarop bovenstaande tweets betrekking hebben zijn volledig bestraat; er is geen enkele boom, struik, plant of bloem te zien.

Toen ik de foto’s van de volledig betegelde tuinen had gezien moest ik denken aan Ivo Putman die momenteel wekelijks in het programma De Grote Tuinverbouwing laat zien hoe je een betegelde tuin kunt aanpassen en er weer groen in kunt brengen. Hij sluit aan bij de landelijke campagne van Bloemenbureau Holland van Grauw naar Groen

5641 Vermoeiend Rekenen

Voor iemand die in 1962 zijn onderwijsbevoegdheid en in 1963 zijn volledige bevoegdheid haalde is het bericht niet te bevatten.

Toen ik me wat verder in het probleem verdiepte, ontdekte ik dat er momenteel met verschillende prestatieniveaus wordt gewerkt. Voor het basisonderwijs zijn dat de niveau’s 1F en 1S
Lees hier meer >>>>>
.
Er is in die 60 jaar veel, heel veel in het onderwijs veranderd. In de beginjaren van mijn onderwijsloopbaan bepaalde de methode die in het leerplan stond wat er onderwezen werd. Het onderwijs was destijds nog volledig klassikaal. Daar groeide ik en de kinderen die mij toegewezen werden mee op. Vanaf de jaren 70 kwam er beweging in het klassikale onderwijs en dat heeft zich de daarop volgende decennia verder doorgezet.
.
Kan me nog herinneren dat de eerste uren van de dag destijds besteed werden aan taal en rekenen. Elke dag drie kwartier en op vrijdag zelfs een uur. De methode die ik in de beginjaren van mijn loopbaan gebruikte  bij rekenen heette ‘Boeiend Rekenen’. De leerstof vond ik best pittig en als de leerlingen de school verlieten en ze beheersten alle leerstof die in de 12 delen aangeboden was, dan waren het zeer goede rekenaars.
.
Jongere leerkrachten die in hun opleiding  al iets hadden meegekregen van gedifferentieerd, meer op de leerling gericht, onderwijs vonden de methode te pittig en te lastig en deze noemden de methode die we hanteerden: ‘Vermoeiend Rekenen’

 

5640 Hebbes

Gistermorgen kreeg ik al vroeg op de GGD-priklocatie in onze woonplaats mijn tweede coronaprik . Nog een dag of acht wachten en dan ben ik volledig beschermd tegen het virus dat ons al ruim in jaar dwars zit. Over ruim drie weken is ook mijn vrouw volledig beschermd tegen covid-19 en dan, ja dan hebben we heel wat meer bewegingsvrijheid en kunnen we eindelijk met een gerust hart onze kinderen en kleinkinderen van dichtbij ontmoeten. En kunnen we . . . en . . . en . . . en . . . en . . . en ook . . . als de maatregelen versoepeld  worden.

Boven dit bericht worden de dagen afgeteld naar dat moment . . . ONZE bevrijdingsdag

Toen ik gisteren vanaf de priklocatie weer naar huis reed, dacht ik HEBBES 

5639 Stad Zonder Naam

De nieuwe partij JA21 wil de woningnood in Nederland aanpakken door een compleet nieuwe stad te bouwen, zo blijkt uit het partijprogramma (pdf). Deze nieuwe gemeente moet plaats bieden aan 100.000 tot 150.000 inwoners en krijgt veel groen en laagbouw. De locatie van de stad is nog niet bekend.

‘Veel groen en water’
,,Planologen en geografen zijn al met ideeën bezig. Dat is goed. Er kan heel veel werkgelegenheid komen. Het is fantastisch om zo’n stad te bouwen. Het zou op het water kunnen. Bouwen gaat ook ten koste van groen. Uiteindelijk is het op. Je moet dus iets bedenken.’’
JA21 staat niet alleen met dit plan. Het CDA schrijft in haar verkiezingsprogramma over de woningnood: ‘Alle oplossingen zijn denkbaar: van bouwen in het groen tot een compleet nieuwe stad’.
Lees hier meer >>>>>

De ‘nieuwe stad’ heeft nog géén naam. Die moet nog gekozen worden. Ik hoop dat als de plannen uitgevoerd worden, de commissie die de naam gaat bedenken van de nieuwe stad toch maar eens heel goed nadenkt. Want er zijn in het verleden grove fouten gemaakt bij de naamgeving van plaatsen.

Zo komen we in Frankrijk de plaatsen ANUS en CONDOM tegen, in Canada ligt de plaats DILDO.
ONS land kent de plaatsnamen RECTUM in Friesland, FONTEINSNOL in Noord-Holland en TRUTJESHOEK in Gelderland.

T.z.t.  als de stad gerealiseerd wordt en een naam kiezen problemen oplevert, kan er nog altijd naar analogie van de Bond Zonder Naam en de Band Zonder Naam gekozen worden voor STAD ZONDER NAAM

5638 Route 49911

Na de dagelijkse (nagenoeg steeds dezelfde) wandelroute van de afgelopen maanden en de sneeuw aan het begin van de week vonden we dat we eropuit moesten.

Daarom reden we gisteren richting Land van Cuijk waar aan de Valkweg in Mill het startpunt lag van onze wandelroute 49911.

We parkeerden onze auto bij de B&B Valkhoeve. Nadat we onze wandelschoenen aangetrokken en onze rugzak omgehangen hadden begonnen we aan onze wandeling. Na een kleine 100 m werd het pad versperd door prikkeldraad en een houten hek dat afgesloten was met een hangslot. De eigenaar van de ‘Eigen weg’ had waarschijnlijk genoeg van het feit dat wandelaars van de route 49911 gebruik maakten van zijn pad. Daar ik de omgeving nog ken van eerdere wandelroutes stapten we in onze wagen en reden naar een ander punt van de route.

Het was gisteren zeer aangenaam wandelweer. We genoten van het feit dat we eindelijk weer eens in een andere omgeving waren. Het lentezonnetje en het ontluikende groen aan bomen en struiken verhoogden dat genot. Toen we weer thuis waren, zeiden we tegen elkaar dat het naar meer smaakte.

5637 Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter

Ik begon spontaan te zingen:
‘Zo gaat ie goed
Zo gaat ie beter’
toen ik het bericht las: Van coronahotspot tot modelland om jaloers op te zijn: dit is het ‘wonder van Portugal’

In januari zat Portugal nog met hele slechte coronacijfers, maar nu is de situatie zodanig verbeterd dat vele landen met een jaloerse blik kijken. Het aantal besmettingen is al weken spectaculair aan het dalen waardoor Portugal kan versoepelen, terwijl de meeste Europese landen nét verstrengingen hebben afgekondigd. Dit is het wonder van Portugal.

Dat het ‘normale leven’ nog niet volledig is teruggekeerd, kan de pret voor de Portugezen niet bederven. Opgewonden vullen ze de talrijke terrassen en genieten ze van een stralende lentezon. Achter de mondmaskers zijn er vele blije gezichten.

Tja . . . naast het zingen, trok ook ik een blij gezicht net als vele Portugezen. Tevens vroeg ik me af of het dan toch nog zou lukken. Zouden we dit jaar nog naar Portugal kunnen afreizen, in september bijvoorbeeld.
Even later las ik ook nog:
Als  alles meezit kunnen terrassen en winkels vanaf 21 april in ONS land weer open. Ook zou de avondklok dan worden geschrapt. Verder mogen vermoedelijk hoger onderwijsinstellingen de deuren weer openen voor studenten.
Toen ik daarna op een Facebookpagina ook nog zag staan: ‘Beautiful week’, ja toen, toen hield ik het niet meer tegen en zong het weer door mijn hoofd: ‘Zo gaat ie goed, Zo gaat ie beter’

5636 Woensdag 7 april 2021

Tis lente

Vogels bouwen nieuwe nesten
Mieren komen uit de grond
Hier en daar vliegt heel voorzichtig
een eerste zwaluw rond
In de tuin gaan bloemen bloeien
In de vijver zwemt weer vis
En geloof me, dat betekent
Dat het weer lente is

Tja . . . Tis lente
op woensdag 7 april 2021

5635 Herbruikbare Draagbare Nood Toilet

Toen ik een jaar of 9 was (ik zat in de derde klas van de lagere school) heb ik een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Er was iets met mijn longen. Van die tijd kan ik me nog herinneren dat ik dagelijks van de nonnen mijn beker met melk (soms met een vel erop) moest leeg drinken. Dat was voor mij elke keer een ware verschrikking. Waar ik dagelijks ook heel veel moeite mee had was het plassen in de urinaal, de plasfles. Dat was me een gedoe. Als het dan eindelijk gelukt was, moest je dat ding ook nog, zonder te knoeien, op je nachtkastje zetten. Het bleef daar dan staan totdat de verpleegster de fles met inhoud kwam ophalen.

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik van de week het bericht las:

Amazon erkent dat werknemers soms moeten plassen in flessen

De bezorgers van Amazon moeten soms in een fles plassen, omdat ze geen tijd hebben om een toilet op te zoeken. Dat geeft de Amerikaanse webwinkelgigant nu eindelijk toe na eerdere beschuldigingen.

 “We weten dat chauffeurs soms moeilijk een toilet kunnen vinden vanwege het verkeer of omdat ze op kleine wegen rijden, en zeker nu in coronatijden veel openbare wc’s gesloten zijn. We willen dit oplossen. We weten nog niet hoe, maar we zullen oplossingen zoeken.”

Onze Zuiderburen dragen oplossingen aan voor het probleem:
= Een campintoilet in de camionette en t’is opgelost
= Wie heeft ze nog niet zien liggen, naast de weg, de flessen vol urine?
= In een fles plassen valt nog mee. Maar er is een reden waarom ik plastic zakjes bij heb in mijn camionet. Als je een grote boodschap moet doen is zo een zakje je beste vriend
= Voor een man zijn er speciale plasflessen, dat werkt goed.

Tja . . . als de nood hoog is, is de redding nabij bij bol.com. Want daar vond ik voor een aantrekkelijke prijs: Plasfles, Mannen en Vrouwen Urinoir, Meeneem Toilet, WC voor in de Auto, Urine Emmer, Plastuitje en het Herbruikbare Draagbare Nood Toilet

5634 Ik heb daar geen herinnering aan

'Ik heb daar geen herinnering aan', zei Mark Rutte over de bonnetjesaffaire (de deal van Fred Teeven met een drugshandelaar), bij de debatten over de aanval op Hawija, bij het afschaffen van de dividendbelasting en bij de Toeslagenaffaire waar uiteindelijk het huidige kabinet over viel. En op Witte Donderdag herhaalde hij het nog een keer inzake een gesprek over Pieter Omzigt.

Zonder me nou echt op de borst te slaan durf ik te stellen dat ik een goed geheugen heb en veel, heel veel herinneringen kan opdissen. Dat leid ik af aan het feit dat ik het boek ‘Wiite gè dè nog?’ geschreven heb. Een boek dat barstensvol staat met gebeurtenissen en herinneringen uit mijn eerste 25 levensjaren. De eerste herinnering die ik daarin opgeschreven heb gaat terug naar de eerste oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk zo’n 77, 78 jaar geleden. Bijna 150 pagina’s met herinneringen.

Ik denk dat ik desgevraagd tijdens al mijn levensjaren de keren dat ik heb moeten zeggen ‘Dat weet ik niet meer’, ‘Dat kan ik me niet meer herinneren’, ‘Ik heb daar geen herinnering aan’ op één hand van een houthakker met een paar afgehakte vingers te tellen zijn.

Enerzijds is dat een genot zo’n goed geheugen, maar anderzijds is dat ook een nadeel, want je hebt ook herinneringen aan gebeurtenissen waaraan je niet meer herinnerd zou willen worden of waarvan je denkt dat had ik toen anders moeten doen.

In die gevallen zou ik bij tijd en wijle wel eens net zoals Mark Rutte dat kan tegen mezelf willlen zeggen: ‘Ik heb daar geen herinnering aan’