6244 Je staat er niet bij stil

Dat we in ONS land een Minister voor Armoedebeleid hebben is een teken aan de wand.

We zien dagelijks berichten langs komen over de Voedselbank, over mensen die de verwarming uit laten omdat de kosten anders te hoog worden en afgelopen dagen kwam ik het bericht tegen: Tampons en maandverband worden gratis voor mensen met laag inkomen

De Tweede Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen in armoede soms geen tampons of maandverband kan betalen.
Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) is ook voorstander van het voorstel uit de Kamer, bleek eerder al. Menstruatiearmoede kan “heel belemmerend werken, met name voor jonge vrouwen. Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen en of ze nog echt de mogelijkheden hebben om gewoon ergens naartoe te gaan, et cetera.”

Tja . . . ik heb wel eens gelezen dat in andere landen de zogenaamde menstruatiearmoede een probleem was, maar dat het in ONS land ook voorkomt kon ik me haast niet voorstellen.
Een paar dagen geleden kwam ik nog een artikel tegen waar in stond dat vrouwen massaal vielen voor menstruatie-ondergoed.

Tja . . . ook dat is waarschijnlijk geen oplossing voor een deel van onze landgenoten met een zeer, zeer smalle beurs. Omdat onze beurs er anders uitziet sta je niet steeds stil bij het feit dat er mensen zijn die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Wij moeten steeds weer door krantenberichten e.d. met de neus op de feiten gedrukt worden.

Het is eigenlijk toch onbegrijpelijk dat in een land dat tot de rijkste landen van Europa behoort de armoede voet aan de grond krijgt.

Tja . . . ARMOEDE, je staat er niet bij stil

TJA . . . !!!

6243 Unne stuf

Van de week kwam ik in een Duitse krant het bericht tegen: Wofür ist eigentlich die blaue Seite des Radiergummis?

Toen ik het bericht zag staan vroeg ik me af wie er tegenwoordig nog een gum in huis heeft en wie hem überhaupt nog gebruikt. Mijn gedachten dwaalden af naar de tijd dat een gum nog behoorde tot de schooluitrusting van elke leerling.

Kan me ook nog herinneren dat sommige leerlingen hem niet alleen gebruikten om iets wat met potlood geschreven was weg te gummen, maar dat zij hem verbrokkelden en de kleine stukjes gum door de klas schoten.

De gum is helemaal in de vergetelheid geraakt bij het overgrote deel van de bevolking. Uiteraard heb ik er nog een in mijn bureaula liggen die nog wel eens van pas komt bij voorkomende gelegenheden. Of mijn kleinkinderen het bestaan van een gum kennen, betwijfel ik.

Maar om terug te komen op de eerste regel van dit bericht. Ik weet het antwoord op de vraag. Met de tweekleurige gum kan je met de rode kant iets wat getekend of geschreven is met potlood weg gummen en met de blauwe kant die iets harder is  kun men inkt gummen. Dat laatste is niet helemaal waar, want met de blauwe kant haal je een laagje papier weg en als je lang gumt krijg je een gaatje. De rode kant verwijdert wel het graffiet van het potlood van het papier.

Tja . . . een Radiergummi, een gum; wij zeiden vroeger altijd: unne stuf

 

6242 We zien wel waar het schip strandt

Ik had nooit gedacht dat ik nog zo intensief met de standen van mijn thermostaat en de verwarmingsketel zou bezig houden. Het voordeel is nu wel dat ik nu precies weet hoe ik mijn NEST-thermostaat kan instellen (zelfs op afstand op mijn iPhone) en dat ik instellingen van onze verwarmingsketel eventueel kan aanpassen. Tja . . . dat is allemaal onder invloed van die machtswellusteling in het Kremlin in Moskou. Hij is er de oorzaak van dat de energieprijzen de pan gingen uitreizen en dat ik / wij veel bewuster zijn gaan omgaan met ons energieverbruik.
Maar we moeten oppassen dat het geen obsessie wordt.

Toen het in oktober en begin november nog niet zo koud was verliepen onze besparingen als een tierelier. Nu het kouder is geworden moeten we toch wat meer energie verbruiken om onszelf warm te houden. We hebben nu een redelijk evenwicht gevonden en we zien nu wel wat er op de eindafrekening / de jaarnota komt te staan.

In het weekend zag ik nog het bericht met de kop: Kost het echt meer gas als je de verwarming  ‘s nachts uitzet ?.

Ik heb het bericht gelezen en  ik concludeerde dat ik NIETS meer ga veranderen aan de instellingen van onze thermostaat en verwarmingsketel.

Tja . . . We zien wel waar het schip strandt

6241 Achteruit lopen is echt heel goed voor je

We lopen bijna dagelijks een rondje en wij lopen altijd vooruit. Dat is nu eenmaal op veel vlakken praktischer. Maar eigenlijk zouden we achteruit moeten lopen omdat dat  veel gezonder is.

Als we achteruitlopen kost het onze hersenen meer moeite om deze systemen te coördineren, maar het levert ook gezondheidsvoordelen op: het verbetert onze stabiliteit en balans en de manier waarop we lopen. Als we achteruitlopen nemen we kleinere stappen, maar ook meer, wat onze spierkracht verbetert en de druk op de gewrichten vermindert. Het is ook een goede oefening voor mensen met lage rugpijn, omdat de spieren in de onderrug meer ondersteund worden. Het helpt zelfs patiënten met neurologische aandoeningen om weer sneller en meer in balans te wandelen.

Bovendien is achteruitlopen intensiever, waardoor je 40 procent meer calorieën verbrandt, terwijl je in hetzelfde tempo beweegt. Als het je eenmaal lukt om lange tijd achteruit te lopen, zou je eens achteruit moeten gaan rennen. Dat is nog beter voor spieren, gewrichten en conditie. Je gaat er ook efficiënter door vooruit rennen.

Tja . . . dit kwam ik allemaal tegen op de site van science alert

Maar er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt omdat nu ook te gaan doen. Want wij komen nogal wat mensen tegen tijdens onze wandelrondjes en dan zou ik elke keer moeten stoppen en moeten uitleggen: Achteruit lopen is echt heel goed voor je

6240 Zoals destijds in Hamelen

Ik zie hem nog via het luikje de zolder opkruipen. Sindsdien verbleef ik niet langer dan noodzakelijk in het schuurtje van het huis waar ik geboren ben.

Het schuurtje bestond uit twee gedeelten. In het eerste deel stond een werkbank en een ketel, waarin de was werd gekookt. Ook het tuin- en wat ander gereedschap was er opgeborgen alsook de fietsen van mijn vader, moeder en die van ons
In het achterste deel lagen links voor in een hoek de aardappelen (eigen oogst) en links achter was een kippenhok met uitloop naar een ren buiten. De rechterkant was voor het varken, dat vet gemest werd en in de winter geslacht werd.
Boven het schuurtje was een zolder, wat daar lag weet ik niet. Maar het was wel de zolder waar ik de rat uit de eerste regel van dit bericht naar toe zag kruipen.
Bovenstaande flitste door mijn hoofd toen ik in De Telegraaf zag staan: Rattenvanger van New York gezocht.
De aan te stellen rattenvanger krijgt een salaris van 120 tot 170 duizend dollar. Ik hoop voor de inwoners van New York dat het gemeentebestuur het salaris ook daadwerkelijk uitbetaald.
Want anders . . . anders zouden er wel eens rare dingen kunnen gebeuren in New York zoals destijds in Hamelen . . .

6239 Is het allemaal de schuld van ftalaten

Het aantal zaadcellen in sperma daalde tussen 1973 en 2018 met 62 procent. Dat blijkt uit een globale studie door Israëlische onderzoekers. De teruglopende zaadkwaliteit kan in de komende decennia voor ernstige vruchtbaarheidsproblemen zorgen, schrijft De Morgen.

Naast het totale aantal zaadcellen vormt de afnemende zaadconcentratie zorgelijk. In 1973 lag de gemiddelde concentratie nog op 101 miljoen zaadcellen per milliliter, in 2018 ging het om 49 miljoen zaadcellen per milliliter.

“Als deze trend zich doorzet, zal de gemiddelde man in 2050 geen kinderen meer kunnen krijgen zonder hulp”, zegt uroloog Piet Hoebeke.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . Als ik het goed begrijp dan is het allemaal de schuld van ftalaten.

6238 Blijft een vrouw gewoon een vrouw

Ik heb het nog maar eens opgezocht; de synoniemen voor het woord vrouw. Ik kwam de volgende synoniemen tegen: dame, juffrouw, mannin, mens, mevrouw, vrouwmens, vrouwspersoon, wijf, echtgenote, eega, gemalin, mokkel, tante, wijfie.

Nergens, maar dan ook nergens ben ik de term ‘mens dat menstrueert’ tegen gekomen. Volgens wokies en bepaalde activisten mogen we het woord ‘vrouw’ niet meer gebruiken, maar dienen we ‘mens dat menstrueert’ te zeggen.
Tjonge, tjonge, tjonge . . . Wat lopen er toch rare wezens rond op onze aarde.
Onbegrijpelijk dat mensen zoiets in hun bol laten nestelen. Volgens een bericht dat ik tegenkwam willen zij nog meer woorden uit ONS woordenboek verbannen.

’Brandweerman’ moet ‘brandweerkracht’ worden en ‘verzetsheld’ wordt dan ‘verzetsmens’. Zo moet ‘ontwikkelingsland’ voortaan ‘opkomende economie’ genoemd worden. Als klap op de vuurpijl wordt ‘moedermelk’ . . . ‘mensenmelk’ . . . Arrrggghhh !!!

Maar . . .  Voor mij blijft een vrouw gewoon een vrouw.

6237 Alsnog de verliezer

Zondagmiddag zaten we voorafgaand aan onze sinterklaasviering naar het laastste kwartier van de voetbalwedstrijd België – Marokko te kijken. Toen Marokko met 2 – o voor kwam te staan, riep mijn zoon: ‘Dadelijk begint het overal te toeteren.’ Hij wist toen nog niet dat het in Belgische steden alsook in enkele steden in ONS land zo flink uit de klauwen zou lopen.

Het is alweer vele, vele jaren geleden dat ik Marokkanen in ONS land en vooral de jonge Marokkanen hier op Menne Weblog de oren waste. Maar vandaag moet het dan toch maar weer eens gebeuren.

Er waren maandag  veel verontwaardigde reacties. Verontwaardigde reacties op onrust grote steden na winst Marokko WK

En terecht. Het is toch godgeklaagd dat relschoppende jongelui weer van alles kort en klein slaan en in brand steken. Woede na rellen ; voetbalfans’ Marokko: ‘Vuil tuig’, schreef De Telegraaf zelfs.

Op Twitter en Facebook waren de commentaren  op de rellende en vernielzuchtige Marokkaanse voetbalfans niet van de lucht.

Een kleine bloemlezing uit wat ik tegenkwam:
En dan vinden ze het raar dat je een hekel aan Marokkanen hebt !Het resultaat van jarenlang open grenzen beleid voor allerlei tuig. Waarbij de 4e generatie nog gewoon Marokkaan is en een diepe haat koestert voor het westen. En erger staan die grenzen tot op de dag vandaag wagenwijd open voor nog meer van dit tuig.
= Een overwinning vier je, dit is geen vieren. Dit is intimidatie, gevaarlijk en onacceptabel.
= En dan vragen ze zich af waarom er zo’n negatief beeld van de Marokkanen in Europa heerst.
Tja . . . de uitsmijter kwam van Wim Daniëls uit Aarle Rixtel:
Als je van alles vernielt als je wint, ben je alsnog de verliezer. En als je van alles vernielt als je verliest, ben je een slechte verliezer.

P.S.
En gisteravond moest de ME weer op verschillende plaatsen in actie komen vanwege ‘de feestvierende Marokkanen’.

6236 Blij dat ik brei

In de weekendeditie van het BD stond onlangs een artikel van twee pagina’s met de titel: Blij dat ik brei. De breiende man moet uit de kast durven komen.

In het artikel zijn breiende mannen aan het woord die o.a. zeggen: ‘Je krijgt rust, bent met iets leuks bezig en je hebt iets waar je iemand blij mee maakt.’

Tja . . . ‘Het zal wel’, dacht ik toen ik het artikel zag staan en bladerde verder in mijn krant. Of anders gezegd; ik swipte de pagina weg, want wij hebben een digitaal abonnement.

En of de duvel er mee speelde zat ik zondagmiddag aan het einde van het dobbelspel tijdens onze sinterklaasviering met twee breinaalden en een bol garen op mijn schoot. Ik had een cadeautje gewonnen met het opschrift: Het brei je eigen WK-sjaal pakket. Voor de echte oranje fan.

Ik heb het nog proberen te ruilen met mijn twee zonen en met mijn twee kleinzonen, maar deze waren niet geïnteresseerd.
Tja . . . daar zat ik dan met mijn breipakket en moest ik denken aan dat artikel in ons regionaal dagblad.

Maar een ding staat zo vast als een huis. Mij zul je nooit horen roepen: Blij dat ik brei

6235 Waar blijft de tijd ?

Ik weet niet meer hoe ik er op kwam. Maar ik denk toen ik van de week zag dat het interieur van de bakkerswinkel van Van Bussel bij ons in de buurt werd ontmanteld.

De bakkerij is enkele maanden geleden gestopt en de winkel is gesloten. Het interieur van het kleine bakkerswinkeltje was heel bijzonder. Afgelopen week was men het interieur aan het demonteren. Op Facebook ontdekte ik dat het in de bioscoop op de Noordkade weer wordt opgebouwd en daar ingericht wordt als snoepwinkeltje.
Toen . . . Ja toen moet de gedachte aan vroeger bij me zijn opgekomen. Ik zag het zo weer voor me.
Bakker van Bussel met naast de bakkerij een zandpad en dan het huis van mijn grootouders. Tegenover de bakkerij een boerderij met de naam De Geer. Tegenover het huis van mijn grootouders een andere boerderij. Tussen de twee boerderijen liep een zandpad, een karrenspoor met de naam de Geer.
Op internet kwam ik de naam van het pad ook nog tegen: de geer, paadje naar Erpseweg, vanaf splitsing Hezelaarstraat, Zeven Eikenlaan
Mijn oma liep via de Geer en langs de afrastering van een weiland naar onze achtertuin als ze op bezoek kwam in het huis waar ik geboren ben. Maar dat beeld dat ik nu voor ogen heb, dateert toch alweer van meer dan 70 jaar geleden.
Waar blijft de tijd?

Bakkerij van Bussel en Huis van mijn grootouders