6807 Een appel per dag houdt de dokter weg

In het weekend zag ik een foto voorbij komen die ietwat leek op een foto die ik onlangs op Rhodos had gemaakt. Mijn aandacht was gewekt.


De foto behoorde bij het artikel dat ging over feiten en fabels over fruit.

FEIT:
= Je moet fruitsoorten afwisselen
= Een glas vruchtensap is minder gezond dan fruit

FABEL:
= Vers fruit is gezonder dan diepvriesfruit
= Met fruit kun je niet afvallen
= Suiker uit fruit is anders dan suiker uit snoep
= Je mag niet meer dan twee stuks per dag eten

Tja . . . En ik voeg er nog een feit aan toe: Een appel per dag houdt de dokter weg

 

6806 Een permanente tekening of inscriptie op de huid

We hebben ze weer gezien. Klein, groot, heel groot, lelijk, afschuwelijk en wat zal ik er van zeggen?

Als vanwege de hitte mensen luchtig gekleed zijn en in een zwembad op een groot resort, ja dan komen ze te voorschijn. De tattoo’s. Ik werd er weer aan herinnerd door het artikel dat ik van de week tegenkwam: Waarom willen steeds meer mensen een tattoo?

Vijftig jaar geleden hadden zeelieden tattoos. En criminelen. De perceptie van tatoeages in de samenleving is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Waar tatoeages vroeger vaak werden geassocieerd met criminaliteit, rebellie en marginale groepen, zijn ze nu veel meer geaccepteerd en gewaardeerd als een vorm van zelfexpressie en kunst.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tatoeage te laten zetten, en dit fenomeen kan worden toegeschreven aan een combinatie van persoonlijke, sociale en culturele factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom tatoeages steeds populairder worden:

= Zelfexpressie en Identiteit
= Culturele en Historische achtergrond
= Sociale Acceptatie en Trends
= Therapeutische en Emotionele Redenen
= Esthetische Overwegingen
.
Tja . . . Ik zie geen enkele reden die voor mij aanleiding zou zijn om een tattoo te zetten. Tijdens ons verblijf op Rhodos heb ik weer tig voorbeelden van tattoos gezien waarbij ik me afvroeg: ‘Man / Vrouw hoe heb je zoiets toch op je lijf kunnen laten zetten? ‘
.
Ik heb vorige week een man gezien die op zijn rug een heel fotoalbum had laten zetten. Van zijn nek tot aan zijn bilnaad en van links tot rechts stonden allemaal afbeeldingen van personen. Ik was niet in de gelegeheid om ze te tellen. De gigantische tattoo was echter wel heel netjes uitgevoerd.
.
Nee, ik ben niet zo van de tattoo. Ik hou niet van een permanente tekening of inscriptie op de huid

6805 Op het Friedhof

Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens mijn kinderjaren twee keer met een bedevaart naar Kevelaer ben geweest.

Het Duitse plaatsje Kevelaer (vlak over de grens bij Venlo) is al eeuwenlang een bekend Mariabedevaartsoord. Al sinds 1642 wordt er in deze plaats een wonderbaarlijk genadebeeld (een ets) van de Maagd Maria vereerd. Dit genadebeeld staat bekend als de 'Consolatrix Afflictorum': de 'Troosteres der bedroefden
Lees hier meer >>>>>
De allereerste keer was met mijn moeder. Ik denk dat ik een jaar of zes/zeven was. We gingen met de trein; die vertrok vanaf het NS-station in onze woonplaats. Het station is inmiddels al lang ter ziele. Kan me alleen nog herinneren dat het een trein was met houten banken. Vele jaren later maakte ik opnieuw kennis met zo’n wagon in een militaire trein.
Een paar jaar later ging ik met de bedevaart van de parochie mee als misdienaar; we gingen toen met een bus. Er reed een colonne bussen richting de Duitse grens. Bij de grens aangekomen werd het doodstil in de bus. Dat had toch iets te maken met de Tweede Wereldoorlog die bij alle bedevaartgangers nog vers in het geheugen lag. Op een gegeven moment kwam er een Duitse douanier met een grote pet op (de herinnering aan Duitse soldaten – de moffen noemden wij ze destijds – kwam toen in me op) de bus in. Hij keek een tijdje naar ons en verdween weer; we mochten verder rijden. Van die dag in Kevelaer kan ik me nog veel herinneren: de rozenkrans bidden in de bus, de processie naar de basiliek, de plechtige viering en de kruisweg in een park.
In een restaurant aten we ’s middags- want zo ging dat nog in die tijd – ons lunchpakket op. De kapelaan bestelde voor ons een flesje limonade.
En nu komt het mooie . . . . Heel, heel, heel veel jaren later (60-70 jaar later) organiseerde mijn zwager en schoonzus de familiedag en de plaats van samenkomst was . . . . Kevelaer . . . . Inderdaad in het restaurant waar ik met de andere misdienaars en de kapelaan met een flesje limonade mijn lunchpakket opat.
Deze herinneringen kwamen allemaal naar boven toen ik van de week een foto tegenkwam gemaakt in Duitsland, waarop is te zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn op het kerkhof, op het Friedhof   😃

6804 Een Veghels Kuuske is trots op Veghel

Jaren terug schreef ik op www.veghelskuuske.nl: Een Veghels Kuuske is trots op Veghel.

Aan die tekst moest ik meteen denken, toen ik tijdens onze vakantie op Rhodos in het Brabants Dagblad las: Vier redenen waarom het kleine Veghel zo groot is.

Brabantse bedrijven zorgen voor volop werkgelegenheid
Er is geen plaats in Nederland die zoveel banen heeft per inwoner als Veghel: 29.000 banen op 29.650 inwoners. Dat is bijna één-op-één. In de top 50 van grootste Brabantse bedrijven is Veghel dan ook hofleverancier

Tja . . . als je het artikel leest, wordt een rasechte Veghelaar met de minuut trotser.  En ik ? Ik tik nog maar eens een keer: Een Veghels Kuuske is trots op Veghel

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer 12,91 km

6803 Paddestoelen vol met witte stippen

Wat was het warm op Rhodos !!! Tijdens die snikhete dagen hield ik het weer in ONS land ook in de gaten. Wat was het verschil groot !!! Temperaturen onder de 20 graden en dat in de maand dat de zomer officieel begint. Mei was (z**k) kletsnat en de lente eindigt VEEL te KOUD.

De natuur lijkt ook van slag te zijn. Ik heb nog nooit zo vroeg in het jaar zoveel moeten snoeien in mijn tuin. De struiken knalden eruit. De hortensia’s groeien bijna tot aan de hemel en bloeien rijkelijk.

Maar wat zag ik tot mijn opperste verbazing toen wij  thuiskwamen en de tuin in keken ? We konden onze ogen niet geloven, maar ze stonden er al echt.

‘De natuur, het klimaat is helemaal van slag’, riep ik naar mijn vrouw.
‘Dat wisten we toch al lang’, antwoordde mijn vrouw.
‘Ja, maar dit is helemaal van de gekke in juni !!!’
‘Hoezo ?’ vroeg mijn vrouw.
‘PADDESTOELEN’, riep ik vol verbazing uit.

Tja . . . ze stonden er echt tussen het siergras: Paddestoelen vol met witte stippen.

 

 

 

 

 

6802 Weer thuis

Afkicken moeten we, wat een contrasten.
Gistermorgen toen we voor de laatste keer genoten van een Grieks ontbijt gaf de thermometer al 28 graden. Terwijl ik mijn eerste hap nam kreeg ik al een bericht van mijn weerstation dat het thuis regende en 15 graden was.

Regen en 15 graden dat is voor ons weer wennen. Ook dat we zelf weer voor ons natje en droogje moeten zorgen is ook een omslag voor ons.

We hebben acht dagen ons heerlijk ondergedompeld in de luxe van het resort; het was pure verwennerij. Nu begint het nagenieten en . . . het afkicken.

P.S.
Toen we gisteren thuis kwamen gaf de regenmeter van mijn weerstation aan dat er gisteren al 28,7 mm regen gevallen was in onze achtertuin.
Arrrrggghhhh 

 

6801 Rhodos 8


Nou . . . dat willen wij dus ook wel eens ervaren: zoveel luxe en ons laten laten verwennen met hapjes en drankjes en de geneugten van het resort en Rhodos.

Bovenstaande schreef ik vorige week op de dag dat we naar Rhodos vertrokken.

En . . . . . . We hebben het meegemaakt. We hebben de luxe ervaren. Alles was tot in de puntjes verzorgd zowel op onze zeer ruime kamer die van alle gemakken was voorzien als in alle ruimten waar we gebruik van hebben gemaakt. De aangeboden maaltijden waren voor onze begrippen exorbitant uitgebreid. Het was net Luilekkerland zoals dat in mijn jeugdjaren door de onderwijzers voorgelezen werd uit de boeken van Puk en Muk. Zij hadden ook alles wat hun hartje begeerde.

Verder viel ons de vriendelijkheid van de mensen op. Altijd een vriendelijke groet met een lachend gezicht. Wij hebben genoten op dat Griekse, luxueuze resort op Rhodos. Het mooie weer met een paar dagen een hittegolf was een hoofdrolspeler, die een grote bijdrage leverde aan het genieten. De luxueuze entourage zorgde er mede voor dat we een fantastische week hebben beleefd op Rhodos. En daar is geen woord Grieks bij.

 

6800 Rhodos 7


De afgelopen dagen heb ik de bestseller De Camino gelezen. Het verhaal van Lotte die dezelfde route gaat lopen in Frankrijk als haar man. Haar man heeft tijdens zijn Camino zelfmoord gepleegd. Lotte wil achterhalen wat de reden van die daad is.

Wij als lezer worden dan meegenomen in verhalen over wat er zich afgespeeld heeft vooral in de jaren 90 in het voormalige Joegoslavië van Tito. En hoe de haat is ontstaan bij de bewoners van Bosnië , Servië en Kroatië . Ook wordt beschreven welke gruwelijkheden plaatsvonden als gevolg van die haat. De beschrijving hoe mensen verder kunnen leven na al die ellende is mooi beschreven .
Een prachtig boek !!!

Tijdens het lezen van het boek heb ik geen enkele keer een link gelegd naar de Camino die ik volgend jaar ga lopen; daar zijn allerlei redenen voor .

Ik loop met een heel andere intentie de route. Trouwens mijn Camino zal zich hoofdzakelijk in Spanje afspelen en niet in Frankrijk. Ik zal tijdens de overnachtingen van meer luxe genieten dan die Lotte, want ik overnacht steeds in een hotelkamer met een eigen badkamer.

Mijn Camino van ruim 8 dagen zal een grote tegenstelling zijn met de 8 dagen die we nu beleven. Dan zal het zeker zes dagen WERKEN zijn. Lopen met helling op en helling af. Het regelen van je natje en droogje en maar afwachten waar je terecht komt.

Hier hoef je niets maar dan ook niets te regelen en word je in de watten gelegd van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Daar raak je trouwens heel snel aan gewend. Vandaag nog een dag flink genieten, want morgen is de verwennerij voorbij en vliegen we weer terug.

6799 Rhodos 6


We vermaken ons nog steeds goed hier. Maar dat kan ook niet anders met dit weer en de hele entourage hier op het 5 sterren resort. Over het weer gesproken; gisteren kreeg ik tijdens het ontbijt al een berichtje van mijn weerstation in onze achtertuin: het regende bij ons thuis.

Voor de thuisblijvers is het moeilijk om een voorstelling te maken van de omstandigheden waarin wij nu verkeren. Daarom vroeg onze oudste zoon aan ChatGPT om een afbeelding te maken van ons op het Griekse resort. En die vraag leverde o.a. de volgende afbeelding op.

Mijn zoon kon tijdens het maken van de opdracht voor ChatGPT niet weten dat wij gisteren niet onder een parasol lagen maar een ‘pool lounger’ hadden gehuurd.

Een twee persoons matras, met witte doeken boven en opzij om de zon ietwat te weren. Een plek aan de rand van het zwembad; je kon vanaf de lounger meteen het water in. Bij de huur zat inbegrepen een schaal vers fruit  (watermeloen, druiven, meloen, ananas, perzik) en twee flessen gekoeld water. Het is ons zo goed bevallen, dat we voor vandaag weer van de Griekse zon e.d. gaan genieten in zo’n lounger.

Ben benieuwd of ChatGPT daar ook een afbeelding van kan maken. En . . . We genieten hier nog steeds.

 

6798 Rhodos 5


Nog nagenietend van de heerlijke avond en maaltijd van gisteren begonnen we  aan onze vierde dag op Griekse bodem. We beginnen al aardig te wennen aan de hitte. Maar als je zo rond een uur of één in de zon naar het restaurant loopt voor de lunch ben je blij dat je weer binnen bent. De hitte valt werkelijk als een zware deken op je. Gisteren gaf mijn Watch om twee uur de 40 graden alweer aan. We beginnen er aan te wennen. Hihihi Hahaha !!!

Wij balen niet  van die hitte; het is echter heel apart om die extreme temperaturen mee te maken. Wij begrijpen wel dat toeristen die nu Athene bezoeken balen van de hitte, zoals ons regionaal dagblad berichtte. Wij hebben onze sightseeing naar Rhodos -stad geannuleerd en ook onze tour naar Lindos zal hoogstwaarschijnlijk niet door gaan. We vinden dat wel jammer; maar het is zoals het is.

We wennen al wel aan de luxe en de vriendelijkheid van alle medewerkers hier. Waar je ook komt overal word je met alle egards behandeld en begroet met een vriendelijk woord. Zelfs de dames van de huishoudelijke dienst groeten vriendelijk.

Waar ik nog niet aan kan wennen is de gigantische keuze aan gerechten bij het ontbijt, de lunch en het diner. Het aanbod is enorm en zeer, zeer divers.

Wij worden door de vele Engels sprekende Grieken flink in de watten gelegd. Wij ervaren het als pure verwennerij.

Tja . . . Keep calm en geniet. En . . . Dat doen we !!!