5747 Family on Tour (3)

Gisteren stonden de hotspots van Cordoba op onze agenda. Na een goede nachtrust met een airco die op volle toeren draaiden, waren we om half 10 gereed voor vertrek naar het oude centrum. We hadden besloten om met de auto te gaan omdat kilometers maken onder de Andalusische zon geen pretje is. We parkeerden de auto in een ondergrondse parkeergarage in de buurt van de Mezquita.

Om half 11 mochten we met onze tickets naar binnen. En wat we toen zagen kan ik hier onmogelijk allemaal beschrijven. Ik weet dat ik heel, heel vaak gezegd heb: PRACHTIG, PRACHTIG, PRACHTIG.

Ik stond verbaasd van het feit dat men een moskee heeft omgetoverd tot een katholiek heiligdom. ‘Hier zullen de moslims niet blij mee zijn’, zei op een gegeven moment een van mijn zonen. Er is nog maar een plek in het kolossale gebouw dat heel erg herinnerd aan de Moren die er destijds bijeen kwamen. De kathedraal die midden in het gebouw verrezen is in de dertiende eeuw is een ultieme uiting van pracht en praal. Ook hier kwam ik ogen tekort.

Na het bezoek aan deze parel van Cordoba lastten we een koffiepauze in. Daarna ging het richting de Puente Romano brug 240 meter lang en is gebouwd ten tijde van keizer Augustus 100 v.C. over de Guadalquivir. Ze is vaak verbouwd geweest. De Puente Romano vormt de verbinding tussen de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente.

De Puerta del Puente is een stadspoort uit de 16e eeuw. De huidige poort werd gebouwd door architect Hernán Ruiz III ter nagedachtenis aan het bezoek van koning Felipe II. Het is een van de drie nog overgebleven oude stadspoorten. De poort wordt momenteel gerestaureerd.

Omdat de temperatuur flink gestegen was (34 graden) reden we weer terug naar het hotel en lunchten in het Cafetaria. Ook hier merkten we dat de coronaregels strak gehandhaafd werden; we mochten maar met drie personen aan een tafel zitten. Na de siësta doken we weer het piscina in met het lauwe water en ‘s avonds genoten we van een heerlijke maaltijd met de family.

De hotspots van Cordoba waren het bezoek aan deze stad meer dan waard.

5746 Family on Tour (2)

De vlucht gisteren ging voortreffelijk; het vliegtuig was echter nog niet voor de helft gevuld. Een duur ritje voor de vliegtuigmaatschappij. In Sevilla aangekomen kregen we van onze oudste zoon (onze reisleider) de benodigde ingevulde formulieren en liepen we richting controle. De QR-code werd tweemaal gecheckt. Bij de tweede controle werd ook de temperatuur opgenomen. Ik werd er tussenuit gepikt en moest richting verpleegkundige/arts (?). Deze checkte mijn vaccinatiegegevens en ik mocht alsnog doorlopen.
Om 11 uur stapten we in de huurauto (een 9 persoons Ford Transit) en reden richting Cordoba, onze eerste verblijfplaats tijdens de familytour. Toen we om kwart over 12 voor het hotel uit de auto stapten viel de warmte als een hele warme dikke deken over ons heen.

Nadat we onze koffers op de kamers hadden gezet, gingen we op zoek naar een restaurantje want we hadden inmiddels wel wat trek in wat eten en drinken. We hadden snel iets gevonden en met behulp van de Google Translate-app bestelden we wat van de Spaanse kaart en dat ging er in als koek.
Na een siesta gingen we naar de piscina op het dakterras van het hotel. Zalig bij een temperatuur van 35 graden en zicht op Cordoba. ‘s Avonds aten we met z’n zessen op een terrasje op een pleintje in het oude centrum en daarna zochten we ons bed op na een lange, lange dag die ‘s morgens om half 4 was begonnen.

Onze eerste dag van de family-tour was een groot succes.

5745 Family on Tour (1)

Als je dit bericht leest zitten we misschien nog in het vliegtuig op weg naar Sevilla (Spanje) (1794 km). Op het moment dat ik dit tik gaan we ervan uit dat we aan alle formaliteiten om naar Spanje te mogen vliegen hebben voldaan.
Volgens de planning landen we om 09.45 uur op Sevilla Airport en van daaruit rijden we naar Cordoba (133 km), waar we tot dinsdag verblijven.

We houden jullie via Menne Weblog uiteraard op de hoogte van onze belevenissen en ervaringen.

5744 De spanning is om te snijden

Vandaag ondergaan mijn jongste zoon en zijn twee zonen al vroeg een sneltest, die ze nodig hebben om Spanje in te mogen. Onze familytour hangt nu helemaal af van de uitslag van die drie testen. Als ook maar één van de testen ‘positief’ is gaat de hele 10-daagse-tour niet door. In de loop van de morgen is het testresultaat bekend. Eenieder die dit leest begrijpt dat het vandaag voor ons heel spannend wordt.

= Kunnen we wel of niet doorgaan met de voorbereidingen?
= Kunnen we wel of niet inpakken?
= Kunnen we zondagmorgen wel of niet vertrekken?

De spanning is om te snijden.

P.S.
De laatste zin moet je uiteraard met een korreltje zout nemen. Het is wel ff spannend, want het doorgaan van de vakantie hangt er van af. Maar  . . . er zijn ergere dingen.

 

UPDATE:
Om 10.14 uur kwam het verlossende bericht: Driemaal negatief en dat is voor ons positief, Spain here we come.

5743 He is real, real dumb

Viruswaanzinnige Willem Engel noemt overstroming in Limburg een hoax, stond er boven het artikel.

De volkomen van de realiteit losgezongen viruswaanzinnige sekteleider Willem Engel trekt de watersnoodramp in Limburg in twijfel. De ramp die in de zuidelijke provincie voor immense schade heeft gezorgd, waarbij duizenden mensen hals over kop hun huis hebben moeten achterlaten, is er volgens Engel ‘opeens’. Ook maakt hij pijnlijk duidelijk geen benul te hebben van de invloed van extreme regenval op rivieren, want hij lijkt niet te begrijpen hoe ‘het enige gebied boven zeeniveau’ kan overstromen. ‘Daar hebben wij onze vraagtekens bij’, aldus Engel.
Kijk hier naar de persconferentie,  waarin Engel de watersnoodramp in twijfel trekt
Eigenlijk had ik dit bericht niet moeten schrijven. Want aan zoveel onzin en waanzin moet je géén aandacht besteden. Maar omdat het zo abominabel abnormaal is heb ik vandaag toch ruimte gemaakt op Menne Weblog voor deze onzin.
Het is mooi om te zien hoe anderen reageren op die krankzinnige uitspraken van die doorgeslagen en de weg-kwijtgeraakte dansleraar. Het jammerlijke is dat er nog mensen zijn die al die bullshit geloven.
Enkele  reacties:
= Onthoud dat als je dood bent, je niet weet dat je dood bent. Het is alleen pijnlijk voor anderen. Hetzelfde geldt als je dom bent.
= Er rest maar één oplossing: hij verdient een voorrangspositie op een wachtlijst in de geestelijke gezondheidszorg, Engel is een gevaar voor de samenleving.
= Het is inmiddels een bekend verschijnsel: populist laat een scheet, en zijn trouwe schaapjes blaten om het hardst dat die scheet toch echt naar viooltjes ruikt.

 

5742 Cim, bom, bom

Op 16 sptember 1987 speelde PSV in het kader van de Europacup tegen de Turkse club Galatasaray SK. PSV won 34 jaar geleden met 3 – 0.

Ik kan me die wedstrijd nog goed herinneren. Wij hadden toen nog een staanplaats op de Noordtribune. Toen we destijds bij het stadion aankwamen leek het voor het stadion wel op een Turkse markt. Er werd volop gehandeld in Turkse etenswaren en in ‘zwarte kaartjes’. Toen we op de tribune kwamen bleken we omgeven te zijn door Turken die gekleed waren in de kleuren van de Turkse club.

De hele wedstrijd schreeuwden ze luid: ‘CIM, BOM, BOM’. Wat betekent: ‘Veroveraars’. De Turken hadden het stadion enigszins veroverd maar de wedstrijd niet. Vele Turken hadden snijwonden aan hun armen en handen omdat ze ondanks de scherpe ‘mesjes’ boven aan het hoge hek ritmisch sloegen op de omheining: ‘CIM, BOM, BOM, CIM, BOM, BOM, CIM, BOM, BOM’. De volgende dag klonk die Turkse kreet nog in mijn oren.

Gisteren speelde PSV weer tegen de Turken in het kader van de voorronde van de Champions League. Deze keer zaten we niet in het stadion maar thuis voor de televisie en hoorden we geen cim, bom, bom.

    – 

5741 Een ergerlijke windvaan

In het derde seizoen van Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand wederom buurten en dorpen waar bewoners zich het slachtoffer voelen van voortdurend bestuurlijk onrecht en in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar.

Op donderdag 6 juli werd de zesde aflevering van dit seizoen uitgezonden met de titel: De beerput van Graspeel
Kijk hier de uitzending terug.

Graspeel was voorbestemd als ontwikkelingsgebied voor intensieve veehouderij, maar dat ging na actie niet door. Toch komen er nog steeds duizenden beesten bij, wat tot opstand bij omwonenden leidt.

Onze regionale krant kwam met reacties op de uitzending en deze waren niet mals. De Landerdse burgemeester Marnix Bakermans  kreeg er net als in de uitzending op de tv er flink van langs.

Een paar dagen later doet Tony van der Meulen in zijn column Heel Brabant moet beslist gaan kijken naar ‘Opstandelingen’ er nog een schepje bovenop.
We lezen o.a.:
= De burgemeester van Landerd, Marnix Bakermans vertolkt op naturelle wijze de totaal verziekte macht. 
= Aangepakt door Sophie Hilbrand orakelt hij maar door over procedures, maar de treurige kern is: hij komt niet op voor zijn burgers, laat de zaak verzieken en vindt vooral zichzelf belangrijk.
= Een ergerlijke windvaan, bijzonder scherp in beeld gebracht.

Tja . . . Bakermans is ook de persoon die destijds als wethouder van Uden er mede voor zorgde dat WIJ ONS ziekenhuis kwijt raakten. Hij werd destijds ‘mister ziekenhuis’ genoemd. Het is niet denkbeeldig dat Bakermans ook nog solliciteert naar de functie van burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Maashorst die per 1 jauari 2022 een feit zal zijn. Dan is er de kans dat we als burgemeester van onze buurgemeente een burgemeester krijgen die bestempeld wordt als iemand die zichzelf beglangrijk vindt en als een ergerlijke windvaan.

 

5740 Escharen

Zaterdag liet het NOS-Journaal zien dat brandweerlieden bij Escharen in de Maas een koe uit het water haalden. De koe had 100 km in het water afgelegd. De koe was afkomstig uit Echt in Limburg. Via het gele oormerk kwam men de eigenaar op het spoor, die de koe inmiddels opgehaald heeft.

Heel bijzonder dat een koe 100 km kan zwemmen, kan meedrijven met de stroom van het water. Ook opmerkelijk is dat men de moeite heeft genomen om het dier te redden en uit het water te halen.

Voor mij was het bericht bijzonder omdat het hele gebeuren in Escharen plaatsvond. Bij het horen van de naam Escharen is mijn aandacht altijd meteen gewekt. Escharen (Esteren, zei mijn vader altijd) is de plaats die voor mij onlosmakelijk is verbonden met mijn vader, want het is zijn geboorteplaats.

Verleden jaar passeerden wij het plaatsje weer eens tijdens een van onze wandelingen. En dan . . . ja dan komen weer allerlei herinneringen en verhalen naar boven.

Tja . . . ook nu bij het redden van een koe uit de Maas bij Escharen.

5739 Watersnoodramp

Ik kan me de watersnoodramp van 1953 nog goed herinneren. De ramp werd in de nacht van zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.

Ook in onze regio stormde het die nacht hevig. De wind gierde en loeide onder de oversteek van het dak door van het huis waarin wij destijds woonden. Het geluid van de wind was angstaanjagend en hield ons allen uit de slaap. Op een gegeven moment besloten mijn vader en moeder om de matrassen van onze bedden beneden in de woonkamer te leggen, waar het geluid van de gierende wind niet te horen was. Maar ook daar werd ik uit de slaap gehouden door klappende metalen golfplaten van een schaftkeet die even verderop in de straat stond bij een huis in aanbouw.

De volgende morgen toen we de radio aanzetten werd duidelijk wat er die nacht in het zuidwesten van ONS land gebeurd was. Wij zaten die zondag 1 februari de hele dag aan de radio gekluisterd en hoorden van de radioverslaggevers wat er die nacht gebeurd was en wat de gevolgen waren.

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik donderdag en vrijdag de hele dag de extra journaals op de televisie en de liveblogs op mijn iPad bekeek van de ramp die het overvloedige regenwater  in Zuid Limburg en in België en Duitsland aan het aanrichten was.

Nu zaten we door de moderne techniek en communicatiemiddelen bovenop de gebeurtenissen en zagen we met eigen ogen wat het water allemaal had aangericht.

Tijdens de beelden uit al die Zuid Limburgse plaatsen waar wij veel gewandeld hebben moest ik toch ook meermaals denken aan 1953 , aan die andere watersnoodramp

1953
 

2021

5738 Wat een muts !!!

Demissionair premier Mark Rutte was woensdagavond aan het eind van het coronadebat boos op Sylvana Simons van BIJ1. Zij had een motie ingediend waarin onder meer stond dat het coronabeleid van het kabinet ’30.000 doden tot gevolg’ heeft gehad. 

‘Onbeschaamd en onbeschaafd’, aldus  premier Rutte die zei dat ‘je niet alles kunt zeggen’ en dat ‘woorden kunnen kwetsen’. Volgens Rutte is het een kwestie van ‘beschaving’ om grenzen te stellen ‘aan wat je zegt’. De motie van BIJ1 riep de regering op met de huidige coronastrategie te breken.

Een zichtbaar opgewonden Rutte kon de motie niet waarderen. Die was volgens hem ‘verschrikkelijk’ en raakte zowel hem, als ook Hugo de Jonge ‘enorm’, evenals de mensen die achter de schermen werken aan de bestrijding van het virus. Volgens de demissionaire premier verwijt Simons hen eigenlijk ‘dood door schuld van 30.000 mensen’.

Als je de motie leest, rijzen je de haren inderdaad ten berge. Ik kan me goed voorstellen dat Rutte geraakt is en dat er weinig beschaving blijkt uit de woorden die Simons in de motie gebruikt.

Tja . . . ik kan er niet de juiste kwalificaties en woorden voor vinden, voor wat die Simons daar in de Tweede Kamer steeds zegt en roept. Ik laat hier maar een paar landgenoten aan het woord, die reageerden op die verschrikkelijke motie van Simons:

= Wat goedkoop van Simons om zo’n motie in te dienen. Walgelijk gewoon.
= Wat een bloedzuiger is die Sylvana!
= Voor beschaving moet je niet bij Bij1 zijn.
= Haar doelgroep weigert zich te laten vaccineren en dat is hun recht,
maar om dan als een klein meisje staan te krijsen dat ze ziek worden, tja.

= Sylvana is een zwappie.
= Ik ben die pruiken van Simons zo zat.
= Ik moet poepen.
= Deze geesteszieke zielige vrouw is zo ongeschikt voor de politiek, en verbaal een lachertje.
= Wat ’n vreselijk wijf die Simons. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik.

En ik . . . ik besluit met: Wat een muts !!!