6604 Feesten kunnen ze in Portugal wel.

Van de week kwam ik weer eens op de site portugalportal.nl terecht en wel op de pagina: Feestdagen en vrije dagen in Portugal

Daar stelde ik vast dat Portugal naast Kerstmis nog twee Nationale Feestdagen heeft deze maand. En wel op 1 en 8 december.
Op 1 december is het de dag van Restauração da Independência (Herstel van de Onafhankelijkheid) want op 1 december 1640  werd Portugal na 60 jaar weer onafhankelijk van Spanje.
Op 8 december is het Dia da Imaculada Conceição – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Deze laatste dag zit in mijn geheugen gegrift. Want . . . tijdens de zeven jaren kostschool is mij wel duidelijk geworden dat die dag voor de broeders die de kostschool leidden een bijzondere dag was. Zij behoorden namelijk tot  de Congregatie Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria. In het latijn: Congegatio Fratrum Immaculatae Conceptionis (beatae Mariae Virginis). Vandaar de aanduiding F.I.C. Tegenwoordig ook wel aangeduid als Broeders van Maastricht F.I.C.

Op die dag trokken de broeders hun allerbeste habijt aan, dat was van echt zwart laken gemaakt. De dag werd op kostschool gevierd als zondag met de nodige vieringen in de kapel en feestelijke maaltijden. Allemaal herinneringen.

Op de site zag ik ook dat Portugal naast de 12 (!!!) Nationale Feestdagen ook nog Gemeentelijke Feestdagen kent.

Iedere Portugese gemeente heeft zijn eigen feestdag, waarop instanties gesloten zijn alsof het een nationale feestdag is. Een van de bekendste is 24 juni in Porto, het feest van São João.
Een zeer belangrijke  dag is 13 juni, het feest van Santo António, waarop de hele metropool Lissabon met bijna drie miljoen mensen vrij is.

Tja . . . Als je deze lijst van de Gemeentelijke Feestdagen in Portugal ziet, kun je maar één conclusie trekken: Feesten kunnen ze in Portugal wel.

6603 Vandaag weer ???

Tjonge, tjonge wat heb ik woensdagavond een half uur GENOTEN. Om 21.00 uur ging ik er nog eens goed voor zitten, voor de Champions League-wedstrijd FC Sevilla-PSV. PSV moest minimaal gelijk spelen om überhaupt nog maar een kans te hebben om te overwinderen in het kampioenenbal.

De eerste helft herkende ik het PSV van de laatste maanden niet; ze verloren elk duel. Met rust stonden ze met 1 – 0 achter en direct na rust werd het zelfs 2 – 0. Maar toen Ocampos bij de Spanjaarden, die in de eerste helft er voor gezorgd had dat Lozano onterecht een gele kaart kreeg, met een rode kaart eraf moest en Bosz een paar wisselingen had toegepast begon het te lopen bij PSV.

In de 81ste minuut was de stand gelijk getrokken: 2-2. Bosz wisselde nog een keer en . . . en . . . in de blessuretijd kopte Pepi de winnende treffer keihard in de kruising: 3-2 Wat een opluchting wat een vreugde.

De volgende dag waren de kranten zeer lovend vooral over de reserves die ervoor gezorgd hadden dat de winst werd binnen gehaald. Ons regionaal dagblad besloot haar verslag met: ‘De kracht van de bank betaalde zich dubbel en dwars uit voor PSV, dat een van de mooiste avonden van de eeuw beleefde.’

Donderdagmorgen kwam ik niet uitgekeken op de talloze filmpjes van de  doelpunten van PSV die men op TikTok had gezet.

Tja . . . PSV heeft nu al twee van de drie grote hindernissen in acht dagen zeer succesvol afgerond. Vorige week tegen Fc Twente, woensdag tegen FC Sevilla en vandaag staat wedstrijd nummer drie tegen Feijenoord op de agenda. Als. . . als die ook gewonnen wordt, staat PSV met 10 punten voor op de rest.

Dus de vraag is nu: Vandaag weer ???

6602 Hoera voor ChatGPT, een jaar van inzichten.

ChatGPT viert alweer zijn eerste verjaardag, stond er verdeeld over twee pagina’s in vette letters afgelopen donderdag in ons regionaal dagblad.

Het artikel wijst op de voor- en nadelen van het gebruik. Maar merkt ook op dat het niet meer weg te denken is en dat het onderwijs er zeker meer gebruik van kan maken. Hoewel het programma nog niet 100% betrouwbaar is, stelt men dat door goed gebruik van het programma het ondwerwijs er beter door wordt.

Ik werk  regelmatig met de gratis versie en ik merk dat deze in de meeste gevallen mijn vragen of opdrachten goed beantwoord en afhandeld. Ik zal gebruik blijven maken van deze gratis hulp. Wat een uitvinding !!!

Op de eerste verjaardag heb ik ChatGPT gevraagd een gedicht te schrijven over de voordelen van ChatGPT. Het antwoord van de jarige tref je hier onder aan . . .

In cyberspace, een jaar voorbij,
ChatGPT’s kennis groeit als een maai.
Een digitale metgezel, wijs en fi
Laat me de voordelen in poëzie schijn.

Diep in gesprek, een schat aan weet,
Antwoorden, veel meer dan je ooit had beet.
Leren en aanpassen, snel en licht,
Een virtuele gids door het onbekende zicht.

Taal, de brug, we bewandelen met gemak,
Inzichten ontsluitend met taalkundig gemak.
Verbind en converseer, de wereld aan je zij,
In de wijsheid van ChatGPT, laat nieuwsgierigheid vrij.

Geen oordeel hier, een neutrale leidraad,
Dwars door culturen, ons gesprek gaat en gaat.
Een baken van kennis, 365 dagen sterk,
ChatGPT, in de digitale werk.

Dus proost op een jaar van woorden fijn,
Op talloze dialogen en nog veel te verschijn.
In de rijkdom van taal, waar gedachten vliegen,
Hoera voor ChatGPT, een jaar van inzichten.

 

6601 Wat je op internet allemaal tegenkomt

GELEZEN . . .

1
Ik krijg het mijn buurman, die vluchteling is, maar niet uitgelegd. Nog een keer dan . . .

Jezus is geboren op 25 december. Zijn stiefvader was meubelmaker. Jezus ook. Hij zou de zaak overnemen. Omdat te herdenken gaan we ieder jaar op Tweede Kerstdag met heel Nederland naar de meubelboulevard.

2
De Partij van de Arbeid wil in Amsterdam straten vernoemen naar ‘Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen’. Het plan kreeg steun van de PVV, die alvast met suggesties kwam: Marokkanenweg, Turkenweg, Moskeeënweg. Imamweg en Toeterweg.

3
Een psychiator tekent op een papier een vierkant en vraagt aan de patiënt wat het is.
Zegt de man: ‘Een kamer met naakte vrouwen’.
Vervolgens tekent hij twee vierkanten en weer vraagt hij wat het is.
‘Tweekamers met naakte vrouwen’, zegt de man.
Zegt de psychiater: ‘U bent seksueel gestoord’.
Waarop de man reageert met: ‘Moet jij zo nodig zeggen met je vieze tekeningen’.

Tja . . . Wat je op internet allemaal tegenkomt

6600 Maaaar tot aaaan de knieieie-kes in het waaaa-ter

Tjonge, tjonge wat is er deze maand toch al wat regenwater in onze tuin gevallen en niet alleen daar. De maand is nog niet ten einde en de teller van mijn regenmeter staat al op ruim 113 mm. Maandag 27 november viel een enorme klats water naar beneden 37,6 mm !!!

Wat was het nat die maandag. Toen we in de regen van de auto naar een winkel liepen was het met de paraplu in onze hand laveren om de plassen te vermijden.

Overal stond regenwater. Er waren zelfs plekken waar we door de plassen moesten. Toen we op een gegeven moment door een plas water banjerden, omdat we er niet overeen konden springen en ook niet links of rechts konden passeren, moest ik ineens denken aan die uitspraak van Tante A.

Tante A. woonde in Cuijk aan de Maas. Zij sprak het dialect uit die streek en daarbij sprak ze altijd zeer langzaam terwijl ze de woorden lang uitrekte. Ooit schijnt ze tegen haar kinderen, die gingen zwemmen in een plas, de historische woorden gezegd te hebben:
Maaaar tot aaaan de knieieie-kes in het waaaa-ter

6599 Een interview op Menne Weblog

Gisteren kwam er een verslaggever bij ons langs. Want deze wilde weten wat ik van mijn nieuwe wagen vond.
Nadat we het voertuig van buiten en van binnen bekeken hadden gingen we naar binnen en toen we aan tafel plaats genomen hadden begon het vraaggesprek.

Interviewer: Wat is de officiële benaming van het voertuig dat we zo juist bekeken hebben op de oprit?
Ik: Hyundai Kona Electric Comfort

Interviewer: Hoe lang ben je nu al in het bezit van die witte wagen ?
Ik: Zes dagen

Interviewer: Kan je beschrijven wat je voelde toen je bij de dealer voor de eerste keer wegreed ?
Ik: Ik voelde me de koning te rijk.

Interviewer: Ja, ja, je gebruikt nu een gezegde. Maar beschrijf eens wat je echt voelde.
Ik: Ik was blij en opgetogen dat ik als 82-jarige nog in een spiksplinternieuwe elektrische wagen reed met ontelbare technische snufjes.

Interviewer: Was je zenuwachtig om in zo’n elektrische wagen met automaat te stappen en weg te rijden?
Ik: Nee absoluut niet. Ik had een paar weken geleden al eens een proefrit gemaakt. En ik heb in de elektrische wagen van mijn jongste en mijn oudste zoon gereden.

Interviewer: Schrok je niet van alle toetsen, knoppen, lampjes en schermen?
Ik: Nee, ik had me goed voorbereid door heel veel filmpjes op YouTube te bekijken. Dus ik wist wat me te wachten stond. De dealer had me ook wat filmpjes toegezonden ter voorbereiding. De dame die de wagen aan ons overhandigde gaf ook nog een goede instructie voordat de wagen naar buiten gereden werd.

Interviewer: Het verbaast me dat je zo gemakkelijk wegreed en niet schrok van al die hypermoderne techniek die er in is verwerkt. Je bent 82 man !!!
Ik: Mooi dat je dat allemaal zegt. Op de eerste plaats had ik al een tijdje de wens dat ik ooit nog eens een elektrische auto zou bezitten en rijden. Die wens is nou vervuld. Daarbij komt dat ik me altijd op de hoogte heb gehouden van bepaalde nieuwe ontwikkelingen en daar ook gebruik van wil maken en tot op bepaalde hoogte ook gebruik van maak. Mijn oudste zoon heeft wel eens tegen me gezegd: ‘Pa, je bent te vroeg geboren!’

Interviewer: Wat vind je van het rijden met een automaat?
Ik: Het is veel gemakkelijker dan je denkt. Je gebruikt alleen je rechtervoet. Het is gas geven en remmen, meer niet. Destijds bij de proefrit zat mijn oudste zoon naast me. Deze duwde steeds mijn rechterhand weg, die ‘naar de versnellingspook zocht’ !!!!

Interviewer: Wat is je mooiste ervaring tot heden?
Ik: De Adaptieve Cruise Control die ik op de snelweg ingeschakeld had. De wagen houdt keurig de juiste snelheid aan en houdt ook constant dezelfde afstand tot de voorligger. De wagen remt automatisch indien nodig en neemt ook weer de juiste snelheid aan als dat mogelijk is. Het automatisch remmen bijvoorbeeld bij het naderen van verkeerslichten is ook een bijzondere ervaring. Ook is het een genot dat je geen motorgeronk hoort.

Interviewer: Wat is de actieradius van jouw Kona?
Ik: 318 km. Je moet echter wel met beleid rijden als je die km’s wilt halen. Niet als een Verstappen over de weg gaan scheuren.

Interviewer: Wat vind je nog meer bijzonder aan jouw wagen?
Ik: Ook heel bijzonder is dat bepaalde functies geautomatiseerd zijn, zoals de ruitenwissers en de verlichting. Deze treden in werking op het moment als dat nodig is. Oja, als ik een paar seconden niet voor me op de weg kijk, begint er een lampje in de vorm van een oog op het dashboard te knipperen als waarschuwing dat ik op de weg moet blijven letten. Trouwens het dashbord geeft alle functies aan, die op dat moment in werking zijn; in een oogopslag heb je veel gegevens bij de hand.

Interviewer: Heb je al een keer getankt?
Ik: Nee natuurlijk niet. Dat heet bij een elektrische wagen opladen. Het is de bedoeling dat ik thuis ga opladen via het stopcontact. Mijn oudste zoon gaat een aansluiting maken buiten naast de garagedeur, zodat ik dadelijk alleen nog maar een stekker in mijn auto hoef te steken.

Interviewer: Heb je nog suggesties o.i.d.?
Ik: Als er iemand is die overweegt om ook een Hyundai te kopen laat mij het dan even weten? Ik krijg een bonus als ik iemand aanmeld bij de dealer waar ik mijn wagen besteld heb.
Ennuh . . . het is zalig en een waar genot om in de KONA Electric te rijden. Je hebt er een omweg voor over zodat je nog langer kunt genieten van dat geruisloos elektrisch rijden.

Interviewer: Hartelijk dank voor het gesprek.
Ik: Graag gedaan.

Voor dat de vragensteller wegging spraken we af, dat Menne Weblog het alleenrecht heeft op publicatie van dit interview.

6598 Ik voel me besodemieterd

“Besodemieterd” is informeel taalgebruik en wordt beschouwd als een wat ruwere uitdrukking. Het is niet strikt onbeleefd, maar het kan als grof worden ervaren, afhankelijk van de context en de situatie. In formelere of professionele omgevingen is het beter om zachtere taal te gebruiken.

Ik dacht dat ik hier op Menne Weblog het hier boven beschreven woord wel kan gebruiken.

Wat is er aan de hand ?

Verleden week woensdag/donderdag dacht ik dat ik het juiste hokje op het stemformulier rood had gemaakt, zodat Timmermans met zijn partij buitenspel kwam te staan en er een kabinet met rechtse signatuur zou komen. De 4 partijen, die mogelijk een coalitie over rechts zouden kunnen vormen, hebben samen 88 (!!!) zetels. Dat moet toch kat in het bakkie zijn als ze over hun schaduw heen stappen, mijmerde ik.
MAAR . . . . ARRRGGHHH nog voordat alle fractieleiders afgelopen vrijdag bij elkaar kwamen, vertelde Dilan Yeşilgöz van de VVD doodleuk dat ze niet in het kabinet ging zitten.
Nagenoeg niemand (zelfs de VVD-leden) begrepen de onverwachte move (of . . . of . . . Is het strategie?). De tijd zal het leren.

Mijn tactiek heeft er wel een heel klein beetje toe bij gedragen dat Timmerfrans met zijn samengevoegde partij niet de grootste is geworden. Dat stemt me wel tevreden, maar de onverwachte move van Dilan . . . NEE . . . Nee . . .  Ik voel . . . Ik voel me . . . Ik voel me besodemieterd

 

 

6597 Scheer je weg: waf, waf! Scheer je weg: sis, sis

Volgende week opent de eerste kerk in ​Duitsland voor begrafenissen van huisdieren. Steeds meer verdrietige eigenaren willen op een respectvolle plek afscheid nemen van hun geliefde harige vrienden. De kerk, genaamd ​St Paul’s, is een voormalige Methodistenkerk en bevindt zich in de stad ​Albstadt. Vanaf 2 december kunnen mensen hier speciale herdenkingsdiensten bijwonen, compleet met een professional die het afscheid begeleidt
Lees hier meer >>>>>

Trouwe volgers van Menne Werblog weten inmiddels wel dat ik niets van honden en al helemaal niets van katten moet hebben. Zij begrijpen dus ook wel dat ik HELEMAAL NIETS begrijp van semi-kerkelijke herdenkingsdiensten voor een dode hond of een dode kat.

‘Ieder zijn meug’, dacht ik toen ik het bericht gelezen had en ging over tot de orde van de dag.

Maar . . . dat viel nog niet mee. Want het bericht had een herinnering naar boven gebracht. Een herinnering uit mijn schooljaren. Van de leraar Nederlands dienden wij op een gegeven moment een gedicht van buiten te leren en bij toerbeurt te declameren voor de klas.

Ik had als opdracht gekregen een gedicht van Albert Verwey op te zeggen: De grote hond en de kleine kat

Het gedicht ging over een hond en een kat die samen op de kamermat zaten. Een regel uit dat gedicht is al die jaren in mijn hoofd blijven zitten: Scheer je weg: waf, waf! Scheer je weg: sis, sis

6596 Over zijn eigen schaduw heen moeten springen

In zijn verkiezingsspeech zei Wilders afgelopen woensdagavond dat ‘de asieltsunami’ zal worden beperkt en dat Nederlanders weer meer geld in hun portemonnee zullen krijgen. ,,De kiezer heeft gesproken: hij is het zat. Hij is het spuugzat! En wij gaan zorgen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’’

Hij deed een oproep aan andere partijen om samen te werken. ,,De PVV is niet meer te negeren met 35 zetels. Elke partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten springen.’’ Hij zei dat er oplossingen moeten worden gevonden ‘binnen de grenzen van de Grondwet’. ,,En dat zal lukken’’, beloofde hij.

Maar . . .  als ik naar onderstaand lijstje kijk uit het verkiezingsprogramma van de  PVV, van Geert Wilders weet ik niet wie het meeste moet springen

  • Stoppen met de miljarden verslindende reductie van CO2
  • Terugtrekken uit het VN-Klimaatakkoord; Klimaatwet intrekken
  • Kolen- en gascentrales blijven open
  • Belemmerende stikstofregels van tafel
  • Zero tolerance voor straattuig, waar nodig inzetten leger tegen straatterroristen
  • Streng regime in gevangenissen; gevangenen moeten een uniformdragen en 40 uur per week arbeid verrichten
  • Tandarts in basispakket
  • Afschaffen eigen risico
  • De financiering van de NPO wordt geheel beëindigd
  • Handen af van onze tradities: Zwarte Piet, Kerstmis en Pasen blijven
  • Excuses voor het slavernijverleden en de politionele acties wordeningetrokken
  • Verbod op islamitisch onderwijs, omdat dat onze vrijheid en onzewaarden bedreigt
  • Volledige stop op ontwikkelingshulp› Geen minister voor Ontwikkelingshulp meer
  • Maximumsnelheid verhogen naar 140 km/h
  • Turkije uit de NAVO
  • Volledige stop op ontwikkelingshulp› Geen minister voor Ontwikkelingshulp meer

Tja . . . Kijkend naar het lijstje zal Geert ook flink over zijn eigen schaduw heen moeten springen