6686 ‘Geen interesse’

Van de week ging de deurbel. Ik maakte de voordeur open en er stonden twee mannen in een wit pak met het logo van Essent op hun jas.

Ik zei meteen: ‘Geen interesse’.
Maar de mannen gingen niet.
De woordvoerder zei: ‘Wij komen niet voor Essent, maar voor Ziggo’.
En weer zei ik: ‘Geen interesse.’
‘Heeft u al Ziggo?’, vroeg dezelfde man.
En weer zei ik: ‘Geen interesse’.
‘Wilt u dan …..’
En nog voordat de man zijn zin afgemaakt had, zei ik:
‘Ik heb nu drie keer GEEN INTERESSE gezegd’, en stak daarbij drie vingers op en deed de voordeur dicht.
.
Tja . . . Ik meen dat ik TOCH duidelijk genoeg geweest was door 3 (= DRIE) keer te zeggen: GEEN INTERESSE
.

6685 Elfstedentocht

Ik vermoed dat mijn twee kleinzonen geen idee hebben wat een Elfstedentocht is en inhoudt. De laatste elfstedentocht dateert alweer van 1997. Beide kleinzonen waren toen nog niet geboren.

Ik kwam op bovenstaande gedachte toen ik het volgende bericht zag staan: Ook dit jaar zit een Elfstedentocht er niet in: het blijft zacht weer

Slecht nieuws voor de schaatsliefhebbers: het is ook deze winter weer niet koud genoeg geweest om de Elfstedentocht te organiseren. Dat maakt het de 27ste winter op rij zonder de legendarische schaatstocht. Een record, meldt Weeronline. Of er ooit nog een Elfstedentocht komt is de vraag, aldus Weeronline. Door klimaatverandering worden de winters in ons land steeds warmer en zal de kans op de ‘Tocht der Tochten’ steeds kleiner worden. Sinds de jaren 60 is de gemiddelde wintertemperatuur maar liefst 2 graden gestegen.

Het bericht was voor mij een reden om eens in de geschiedenis van de Elfstedentocht te duiken.

De Elfstedentocht werd voor het eerst  in 1909 gereden .In totaal is de tocht tot nu toe vijftien keer verreden. De meest recente tocht vond plaats in 1997.
Aan de laatste 4 tochten heb ik nog enige herinneringen.
Tijdens de tocht van 1963 zat ik in het laatste jaar van mijn studie op de kweekschool. Kan mij nog herinneren dat er ook een plaatsgenoot meedeed aan die tocht die door Reinier Paping werd gewonnen.
De tochten van 1985 en 1986 heb ik niet intens mee beleefd omdat het gewoon werkdagen waren.
De laatste tocht van 4 januari 1997 viel in de kerstvakantie en die heb ik van het begin tot einde op de televisie kunnen volgen. De winnaar was toen Henk Angenent, de spruitjesteler.
Lees hier meer over de geschiedenis van de Elfstedentocht

Of er nog ooit een Tocht der Tochten gereden kan worden blijft de vraag. Door de opwarming van de aarde wordt die kans steeds kleiner.

Maar maandagavond zag ik bij EenVandaag op de televisie dat de warme Golfstroom kan instorten en dan wordt het in ONS land 5 tot 10 graden kouder. Dagblad Trouw ging onlangs uitgebreid in op die mogelijkheid.  Of de theorie van de oceaanwetenschappers werkelijkheid wordt is ook afwachten. Alleen een mogelijke instorting van de warme Golfstroom zal nooit een garantie zijn voor het kunnen houden van een Elfstedentocht

 

 

6684 Een ideale samenwerking

In stille rust, de Kona Electric rijdt,
Een wagen van de toekomst, zonder spijt.
Met batterijen vol kracht en energie,
Glijdt hij geruisloos door de straten vrij.
.
Zijn gestroomlijnde vorm, een elegante pracht,
Een symbool van vooruitgang, dag en nacht.
Met technologieën die de weg verlichten,
Laat hij de wereld achter zich zwichten.
.
Met duurzaamheid als leidraad, groot en klein,
Verbetert hij de wereld, snel en fijn,
Een reisgenoot die ons naar morgen leidt,
De Hyundai Kona Electric, onze gids.
.

Ik kon het niet laten om ChatGPT (voor de tekst) en Bing CoPilot (voor de afbeelding) gezamenlijk een bericht voor Menne Weblog te laten opstellen. Jullie merken wel dat ik geobsedeerd en gegrepen ben door de Artificial Intelligence.

ChatGPT had in no-time bovenstaand gedicht voor me klaar staan. CoPilot had drie stappen nodig om tot het gewenste resultaat te komen.

Tja . . . De huidige techniek staat voor niets. Wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat. Wat komt er nog meer na ChatGPT en Bing CoPilot ? Voorlopig zorgen deze twee voor een ideale samenwerking.

6683 Decadentie ten top

Verleden week zag ik het bericht langs komen dat Trump zijn eigen sneakercollectie had gepresenteerd.

De sneakers zijn helemaal van goud en hebben de Amerikaanse vlag op de achterkant. Ze dragen de naam ‘Never Surrender’ Sneakers, oftewel ‘Geef Nooit Op’-Sneakers’. Wie de glimmende stappers graag wil hebben, moet wel flink zijn portemonnee trekken. Ze kosten namelijk 399 dollar, zo’n 370 euro. De duizend exemplaren van de ‘Geef Nooit Op’-Sneakers waren gisteravond direct allemaal uitverkocht. De goedkopere versie van de schoenen, met de letter ‘T’ en het nummer ’45’ op de zijkant (Trump was de 45ste president van de Verenigde Staten, red.) zijn nog wel te koop. Die kosten 199 dollar, zo’n 184 euro.

Daar de duurste versie al uitverkocht was en de gpedkopere nog altijd € 184 kost, ging ik op onderzoek uit om te kijken of ik ergens goedkopere gouden sneakers kan kopen. En . . . jawel hoor, ik had ze snel gevonden bij TEMU.com . Voor € 18,80 heb je daar sneakers in een gouden look. Het zijn dan wel Stijlvolle Nep Lakleren Hoge Top Skateschoenen.

Tja . . . . . . Wie de ‘Geef Nooit Op’-Sneakers van Trump wil hebben, moet daar € 370 voor neertellen. Dat is Decadentie ten top

 

6682 Kunstmatige intelligentie

Vorige week hoorde en zag ik dat mijn oudste zoon een felicitatiekaart gemaakt had met behulp van AI (Kunstmatige Intelligentie). Daar moest ik uiteraard het mijne van weten.
Op advies van mijn zoon kwam ik terecht bij Microsoft Bing. Een account was snel aangemaakt en ik kon aan de slag.

Uiteraard heb ik wat uurtjes zitten experimenteren en de mogelijkheden blijken LEGIO te zijn. Wat een uitvinding. Dat is kostje voor mij.

Ik ga nu niet opsommen wat ik allemaal ervaren heb. Maar om jullie een idee te geven heb ik via Copilot gevraagd om een aantal afbeeldingen van een stok speelkaarten eens aan te passen. De afbeeldingen op de speelkaarten zijn niet meer van deze tijd. Ik gaf Copilot de opdracht om de afbeeldingen van de vrouwen op de speelkaarten eens een update te geven.

Binnen ‘no time’ kreeg ik afbeeldingen op mijn scherm voorgeschoteld. Of ik nou achter mijn computer zit of in mijn stoel met de iPad of iPhone in m’n hand CoPilot van Bing doet wat ik vraag. Het is AMAZING, VERBAZINGWEKKEND.

Ik ben ontzettend verbaasd over en tegelijkertijd zeer verheugd met de CoPilot van Bing. Er gaat nu voor mij weer een laatje open met ontelbare mogelijkheden met de Kunstmatige Intelligentie.

6681 ‘Ik zit hartstikke goed !!!’

Een paar dagen geleden was ik zeer verbaasd, stomverbaasd zelfs. Op een gegeven moment zag ik op mijn iPad een overzicht langskomen. Een overzicht van de huidige energieprijzen bij een aantal leveranciers.

De goedkoopste gasprijs was € 1,29 per m3 en de goedkoopste stroomprijs was € 0,33 per kWh.
Toen ik dat zag staan ging ik snel naar de app van mijn leverancier en zocht de prijs van die dag op: gas € 0,24 per m3 en stroom € 0,06 per kWh.

Ik ging nog net niet op mijn blote knieën op de grond zitten en . . . ik sprong ook géén gat in de lucht.
Maar . . . ik riep voor mij uit: ‘Ik zit hartstikke goed !!!’

 

 

 

6680 Februari, maand van de verjaardagen

Februari is de tweede maand van het jaar. De kortste maand van de twaalf met 28 dagen en eens in de 4 jaar – in het schrikkeljaar – telt de maand 29 dagen. Februari wordt ook wel de Sprokkelmaand genoemd. Over de afkomst van die naam bestaan verschillende theorieën, maar daar wil ik het vandaag niet over hebben.

Februari is en blijft voor mij altijd de maand van de VERJAARDAGEN. Mijn ouders zijn allebei geboren op een februaridag, daarnaast viert mijn zus jaarlijks haar verjaardag in deze maand en onze jongste kleinzoon mag in februari elk jaar een kaarsje meer uitblazen.

Verleden week, de zevende was de geboortedag van mijn moeder en vandaag de 18de is de geboortedag van mijn vader.

Twee dagen die in mijn geheugen gegrift staan en twee dagen waar op mijn gedachten altijd uitgaan naar hen.

Tja . . . Februari, maand van de verjaardagen

  1914- 1977                                             1905-1978

6679 Spreuken en Steppegras

Van de week gingen we met de kinderen en kleinkinderen uit eten vanwege de verjaardag van onze jongste kleinzoon. We kwamen in een eetgelegenheid  waar we nog nooit geweest waren. Het hele restaurant hing en stond vol met bordjes met spreuken. ‘Met beide benen op de grond kom je geen stap verder’ en ‘Het is pas Crisis als het Bier op is’ zijn slechts een paar voorbeelden van de vele spreuken die je er aantrof.

Bij het opnemen van onze bestelling vroeg de bediende steeds: “Wilt u er frites bij of steppegras ?” Ik had absoluut geen idee wat dat laatste was. Bij steppegras moest ik denken aan de aardrijkskundelessen van vroeger waar de eigenschappen van en de verschillen tussen steppe en toendra uitgelegd werden.

Bij navraag bleek ‘steppegras’ kleine frietjes te zijn. De volgende morgen keek ik nog eens op mijn iPhone naar de betelenis van steppegras en toen las ik: Steppegras is een frituur- en brasserieschotel die voornamelijk in de Antwerpse en Limburgse Kempen en in de Nederlandse provincie Noord-Brabant op de menukaart staat. Het is een variant op biefstuk-friet met als voornaamste kenmerk de grote berg dunne frietjes op het bord.
Ik had er nog NOOIT van gehoord.

Tja . . . de maaltijd smaakte voortreffelijk en het was ook nog gezellig daar met z’n zessen in dat restaurant met al die Spreuken en Steppegras.

 

6678 We zijn weer helemaal terug bij AF.

Ik was benieuwd wat afgelopen woensdag het debat in de Tweede Kamer over het verslag van informateur Plasterk zou opleveren. Vooral ook omdat de eerste informatieronde falikant mislukt is.
.
Nadat ik een paar uur naar het debat in de Kamer had gekeken en geluisterd, zijn mij vier dingen duidelijk geworden:
1. Wilders wil weer helemaal opnieuw beginnen.
2. De VVD wil nu wel in een rechts kabinet gaan zitten.
3. Omtzigt wil géén regeringsverantweoordelijkheid dragen.
4. Caroline v.d. Plas wil met haar BBB in een kabinet van PVV, VVD en NSC zitting nemen.
.
Conclusie: Omtzigt wil alleen maar controleren i.p.v. regeren en . . . We zijn weer helemaal terug bij AF.
.

6677 Tony ging vol op het orgel

Even vooraf: Ik ben geen fan van Wilders en ik heb ook niet op hem gestemd in november.

Hij was op maandagmorgen weer op dreef de columnist in het Brabants Dagblad, Tony van der Meulen, de Wilders-hater.

In zijn column: ‘Verstandige partijen zullen de huidige chaos toch moeten oplossen’.

Van der Meulen gebruikt een optreden van Joop van der Ende in een tv-programma om zijn gelijk en zijn afkeer van Wilders weer eens te ventileren. De LINKSE, ROOIE  Tony gaat weer VOL OP HET ORGEL met onderstaande kwalificaties over Wilders:
= een opruier
= een politieke eenling
= die niemand in zijn omgeving vertrouwt
= hij grossieert in rascistische opvattingen
= zijn sarrende mails
= een potentaat
= een ruziezoeker niet in staat om samen te werken
= meest gehaaide politicus
= man met onaangename manieren

Tja . . . TONY was weer flink op dreef. Het was op deze carnavalsmorgen van dikhout zaagt men planken. Tony ging vol op het orgel.