6085 Nu ben ik niet meer verbaasd

Met 2 vaccinaties, een boosterprik en ook nog een herhaalvaccinatie heb ik steeds gedacht mij maken ze niks. Maar niets blijkt dus minder waar.

Nu is dus gebleken dat je met 4 (= VIER) vaccinaties nog niet volledig beschermd bent tegen dat ver***** virus.

Ik was verbaasd dat in Portugal de taxichauffeur die ons van het vliegveld naar het resort bracht een mondkapje droeg.
Ik was verbaasd  dat bij de receptie van het resort alle medewerkers achter een scherm een mondkapje droegen.
Ik was verbaasd dat alle obers en bedienden in het buffetrestaurant van het resort een mondkapje droegen.
Ik was verbaasd dat sommige medewerkers op het resort een mondkapje droegen.
Ik was verbaasd dat we op weg naar het vliegveld in de shuttlebus allemaal een mondkapje moesten dragen.
Ik was verbaasd dat mijn buurvrouw in het vliegtuig op weg naar Eindhoven een mondkapje droeg.

Maar . . NU BEN IK NIET MEER VERBAASD

6084 Spierwitte Gelderse Roos

Toen ik zondagmiddag op een gegeven moment na drie weken weer mijn achtertuin inkeek zag ik dat onze Gelderse Roos, de Guelder-rose (Viburnum opulus) prachtig stond te bloeien.

De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemen die in platte tuilen voorkomen. De randbloemen zijn steriel, de overige bloemen zijn fertiel (vruchtbaar). De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken. De bloem wordt door insecten bezocht vanwege de nectar. Na de bloei komen er hangende trosjes met bessen, die lang aan de struik blijven zitten.

Ik heb met bewondering staan te kijken naar die in en in witte bloemen, naar die maagdelijk witte trossen, naar die prachtige spierwitte Gelderse Roos

6083 Elk nadeel heb z’n voordeel

Afgelopen maandag zag ik dat een grote boom bij ons op het woonerf aan het afsterven is. Er lag blad onder de boom en dat vond ik verdacht. Toen ik de boom nog eens goed bekeek constateerde ik dat aan een kant het blad al bruin was en de boom kaal begon te worden.

Daar ik niet wist wat voor soort boom het is, maakte ik er een foto van en vroeg aan mijn zwager – met de groene vingers – of hij het wist. Ik kreeg onmiddellijk antwoord:een Liquidambar boom.

Liquidambar styraciflua komt oorspronkelijk uit oostelijk Noord-Amerika en deze snelgroeiende boom kan daar wel 40 m hoog worden. Als opgekweekt exemplaar wordt hij meestal niet hoger dan 25 meter.
Ook had ik gezien dat er een grote rode stip op gespoten was, als teken dat de boom gerooid wordt.
In de loop van de dag kwam ik meer te weten. Een van de buren van de boom had bij de renovatie van zijn tuin enkele flinke wortels doorgezaagd; dat is de reden dat de boom aan het afsterven is.
Een andere bewoner had onlangs bij een stevige wind gezien dat de boom niet meer zo stevig in zijn schoenen stond en waarschuwde de gemeente. Deze heeft op aandringen en bang voor eventuele schade voor derden besloten dat de reusachtige boom geruimd gaat worden.
Van  een kant jammer dat zo’n reusachtige en markante boom gaat verdwijnen, maar van de andere kant hoef ik in de herfst geen kruiwagens vol met blad af te voeren en . . . er valt in het voor- en najaar geen schaduw op  mijn zonnepanelen. Elk nadeel heb z’n voordeel.

6082 Waar heb ik het opgelopen ?

Dinsdagavond ging ik met flinke keelpijn en barstende koppijn naar bed. Door de twee paracetemolletjes viel ik snel in slaap en heb geslapen als een roos.

Maar woensdagmorgen had ik nog last van mijn hoofd en keel. Mijn vrouw raadde aan om een zelftest te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Er verschenen twee rode streepjes (!!!)

Ennuh . . . de handleiding zegt daarover:
Zowel de controlelijn (C) als de testlijn (T) verschijnen. Dit betekent dat SARS-COV-2-antigeen werd gedecteerd.

Tja . . . dat betekent vijf dagen thuis blijven en uit de buurt van mijn vrouw (zij testte negatief).
Na het weekend testen we weer en we hopen dat de klachten niet erger worden.

En de vraag blijft, maar daar krijg je geen antwoord op: Waar heb ik het opgelopen?

6081 Waar is de zon ?

Gisteren zijn er 14 zonnepanelen op ons dak gelegd. We hopen dat we nog mogen ervaren dat we de investering terug verdiend hebben. De zon moet nu dus de rest doen.

Het KNMI zegt dat we per jaar gemiddeld zo'n 1500 tot 1550 zonuren in Nederland hebben; minimaal 1400 zonuren en maximaal 1700 zonuren. Dit is ongeveer 19% van de tijd, want een jaar betreft in totaal 8760 uur. In het westen zijn er gemiddeld meer zonuren in Nederland dan is het oosten.

Tja. . . de zon moet het nu dus gaan doen. Ik hoop nu maar dat ik me net als Willeke Alberti niet vaak hoef af te vragen: Waar is de zon ?

6080 We moeten gewoon weer dagelijks gaan lopen

Tijdens onze vakantie kwam ik – languit gezeten op een Portugees ligbed – het bericht tegen Hoeveel stappen per dag leveren de meeste gezondheidswinst?

Ik heb dat bericht toen niet gelezen maar wel opgeslagen. Het had toen geen zin om het te lezen, omdat wij het vereiste aantal stappen toch niet zouden halen, omdat het veel te heet was onder de Portugese zon om een wandelroute af te leggen.

Gisteren heb ik alleen de laatste drie regels van het bericht gelezen en die luidden:

Volwassenen jonger dan 60 jaar kunnen het beste 8000 tot 10.000 stappen per dag zetten. Meer heeft geen invloed op de gemiddelde levensduur volgens het onderzoek. Boven de 60 jaar kun je toe met 6000 tot 8000 stappen.

Tja . . . mijn conclusie was: We moeten gewoon weer dagelijks gaan lopen

6079 Weer thuis

Gisteren staken we om 15.55 uur de sleutel weer in het slot van ons eigen vertrouwde home. Onze vakantie was ten einde. We waren wat later thuis dan verwacht.

In Portugal liep ‘s morgens alles gesmeerd. De shuttlebus kwam ons keurig op de afgesproken tijd ophalen. Ook op Airport Faro liep alles vlot. Het inchecken verliep snel. We vertrokken ietsje later dan gepland, maar de gezagvoerder had flink gas gegeven zodat we al om 14.15 uur landden in Eindhoven. Maar toen begon daar het lange wachten op de bagage. Het leek wel of elk koffer apart naar de lopende band werd gebracht. We hebben meer dan een uur op onze koffers moeten wachten. Toen we eindelijk naar buiten liepen, zagen we tot onze verbazing een ellenlange rij van 2 km van vertrekkende reizigers.
Personeelsgebrek . . . ❓❓❓❓❓❓❓

Vandaag mogen we aan de hand van een selectie van onze foto’s nog ff nagenieten . . .

 

6078 Em Portugal (22)

Aan alles komt een einde. Ook aan onze vakantie hier in Portugal. Vandaag vliegen we vanuit Faro (Pt) weer naar Eindhoven (NL).  Volgens het vliegschema zijn we rond half drie weer in Brabant. Vanavond eten we weer thuis en slapen we weer in ons eigen bed (dat we dan ook weer  zelf op moeten maken).

Tja . . . En dan is een heerlijke, zonnige, warme en ontspannen vakantie ten einde.

Op naar de volgende . . .

 

6077 Em Portugal (21)

De eerste week hier, de Pinksterweek, kenmerkte zich door een flinke drukte en de HITTE. Er waren nogal wat landgenoten, die met hun schoolgaande kinderen (waaronder ook enkele die flink konden schreeuwen) genoten van een extra weekje vakantie.

De tweede week waren we verbaasd over de grote hoeveelheid Engelsen, die met hun krijsende en schreeuwende kinderen bezit hadden genomen van de zwembaden.

De derde week, onze laatste vakantieweek, kenmerkt zich door de rust die er heerst op het resort. Er zijn beduidend minder vakantiegangers dan de eerste twee weken. Ook het aantal leerplichtige kinderen is aanzienlijk verminderd.

Wij genieten nog steeds met volle teugen van alle geneugten van Portugal, de Algarve en het resort.

6076 Em Portugal (20)

Nu we geen auto gehuurd hebben halen we onze proviand in de kleine supermarkt op het resort. Wij zijn bijna buren; een appartement scheidt ons van het kleine winkeltje. Elke morgen voor het ontbijt haal ik daar verse broodjes en de artikelen die we ‘s avonds van tevoren op een boodschappenlijstje hebben gezet. Het bevalt mij goed en we missen de peperdure huurauto niet.

Op het lijstje staat elke dag bovenaan  ‘1 sinaasappel’. We hebben de echte Portugese Sinaasappel ontdekt. De lekkerste Portugese sinaasappel komt uit de Algarve.

De Algarve kent een combinatie van elementen die de smaak van een sinaasappel zo uniek maakt. De bodemsamenstelling speelt een rol, maar het zijn vooral de zonuren die het hem doen. Meer dan drieduizend uur zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius maken de Algarve een van de beste delen ter wereld voor de sinaasappelproductie. Het belangrijkste kenmerk van deze sinaasappel is de zoetheid. Hoe meer zon, hoe zoeter, dus de sinaasappel van de zomerpluk zijn het best.

Silves, waar we met de family in 2016 waren, wordt nu beschouwd als de hoofdstad van de sinaasappel in Portugal. Er bestaat hier een goede infrastructuur voor irrigatie en bovendien vind je hier de meeste uren zonneschijn van Europa.

De regio Algarve produceert gemiddeld tussen de 250.000 en 300.000 ton sinaasappelen per jaar. Iedereen die de Algarve bezoekt, vindt er tal van kraampjes langs de weg waar ze sinaasappelen verkopen en ook hier dus in de kleine supermercado.
Tja . . . We genieten nu dagelijks van de vitamientjes en de heerlijke mierzoete sinaasappel uit de Algarve.