5443 Adieu zomer

Afgelopen week  – op de dag dat de astronomische herfst begon – zag ik in mijn kruiwagen een zwarte ‘vlek’ zitten. Ik keek nog eens een keer heel goed en zag dat het een vlinder was. Even later opende deze zijn/haar vleugels en zagen we de prachtige kleuren.

We konden niet zo heel lang genieten van deze kleurenpracht, want de vlinder fladderde weg als een laatste groet van de zomer . . . adieu zomer

5442 Anderhalve kilo

Met het verplaatsen van twee acers en het afvoeren van bij 1 m3 split komt er voorlopig een einde aan de werkzaamheden in mijn achtertuin.

Op 30 augustus ben ik begonnen met het aanpassen van mijn tuin. Bijna vier weken lang heb ik vijf dagen per week gegraven, afval afgevoerd, opsluitbandjes gezet, planten opgepot en verzet, split schoongemaakt en afgevoerd, flink gesnoeid, bomen en struiken ingekort, plannen gemaakt en afspraken ingepland. Nu kan ik gaan uitrusten en de spieren bij laten trekken van alle inspanningen. Over een kleine maand gaan we weer verder.

Tja . . . Al die activiteiten hebben er wel voor gezorgd dat ik mijn broekriem moet aanhalen, want anders ligt mijn broek op mijn . . . inderdaad. Ik ben door al die werkzaamheden afgevallen . . . Anderhalve kilo.

5441 Blij met mijn bril

Brildragers lijken volgens een Chinees onderzoek minder vaak besmet te raken met corona dan mensen zonder bril. Het viel een Chinese arts op dat op de covid-afdeling van zijn ziekenhuis weinig brildragers werden verpleegd. Toen hij het ging uitzoeken bleek dat in zijn ziekenhuis 6 procent van de covid-patienten een bril droeg, terwijl dat in de regio onder de bevolking 30 procent is. Dat schrijft de New York Times.

Het kan zijn dat een bril werkt als een barrière en de ogen beschermt tegen het spatten van hoesten of niezen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat brildragers minder snel in hun ogen wrijven met besmette handen.

Tja . . . het is maar een heel klein onderzoek en er mogen dus geen harde conclusies getrokken worden. Er kunnen ook allerlei andere factoren in het spel zijn. Maar toch. Of een bril wel of niet bescherming biedt tegen het coronavirus vind ik in deze niet zo belangrijk, want zonder die eventuele bescherming  ben ik toch blij met mijn bril

5440 Op zwart en geen geluid

Maandagavond plaatsten tal van BN’ers onder het mom van #ikdoenietmeermee hetzelfde bericht op sociale media over de coronamaatregelen van de regering waar zij tegen zijn. Een belachelijke actie vinden velen met mij.
Inmiddels hebben een aantal BN’ers alweer spijt van hun actie en hebben het bericht weggehaald.

De domme actie van de bekende NL’ers werd gevolgd door de tegenactie #ikdoewelmee. En ik sluit me daarbij aan.

Waar ik me niet bij aansluit is ‘Omroep ZWART’. Hoe verzinnen ze het? Dinsdag meldde Akwasi (ja die van . . .!!!) dat hij een nieuwe omroep begon.

‘Wij zijn omroep ZWART. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid.’

Nog dezelfde avond stelde Fidan Ekiz, presentatrice van het programma De Vooravond: ‘Stel dat die omroep ‘Blank’ had geheten… Hij is tegen verdeeldheid, maar draagt in zekere zin bij aan verdeeldheid!’ En gelijk heeft ze. Die Akwasie zorgt nu zelf voor verdeeldheid.

Ik hoop (als die omroep er ooit komt) het beeld vaak op zwart gaat en geen geluid geeft

 

 

5439 Maurice krijgt Amerikaanse steun

Het CDC (Center for Disease Control and Prevention) – de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM – kwam van de week met een opmerkelijke koerswijziging. Volgens het CDC is de rol van aerosolen bij de verspreiding van corona veel groter dan eerst werd gedacht. Aerosolen bestaan uit een wolk van grote  en kleine fijne druppels en druppelkernen. De kleine druppels en druppelkernen kunnen een grotere afstand afleggen en met name druppelkernen blijven langer in de lucht hangen.

“Men denkt dat dit de belangrijkste manier is waarop het virus zich verspreidt”, schrijft de CDC op haar website. “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat druppels en zwevende deeltjes in de lucht kunnen blijven hangen en door anderen kunnen worden ingeademd en afstanden van meer dan 1,50 meter kunnen afleggen (bijvoorbeeld tijdens koorrepetities, in restaurants of in fitnesslessen).”

Toen ik het bericht gelezen had kon ik maar één ding constateren: Maurice de Hond roept al maanden dat aerosolen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Op zijn site staan legio berichten met achtergrondinformatie hier over.

Tja . . . Maurice krijgt Amerikaanse steun.

5438 24.00 uur muziek uit en 01.00 uur dicht

Ik was vorige week stomverbaasd toen onze Minister President en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuwe maatregelen aankondigden voor 6 regio’s waar de besmettingen met het coronavirus gruwelijk uit de hand lopen. Verbaasd niet vanwege het feit dat er nieuwe maatregelen kwamen, maar ik vond dat die maatregelen niet veel voorstelden. Muziek wat eerder uit en de café’s een paar uur eerder dicht zet voor mijn gevoel géén zoden aan de dijk.

En of de duvel ermee speelde, ’s avonds in het tv-programma Op1 werd ik op mijn wenken bediend.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) had liever een steviger aanpak gezien dan het wat eerder sluiten van de café’s. Zeker omdat hij meer patiënten met corona ziet binnenkomen in ziekenhuizen. “Dan zeg ik: pak dan door.”

‘Pak dan door’ en ‘Stevig doorpakken’ liet Diederik wel een keer of tien horen op die vrijdagavond.

Tja . . . dat waren een paar uur eerder ook al mijn gedachten. Ik vond het wat te soft wat ONZE regering meedeelde voor de 6 regio’s: 24.00 uur muziek uit en 01.00 uur dicht

5437 Over de heide van de Ullingse Bergen

Gisteren vertrokken we vanuit de Dorpsstraat in Sint-Anthonis voor onze wekelijkse wandeling. De route liep door bossen en over de heide van de Ullingse Bergen. We kwamen langs een vennetje en via veldwegen kwamen we in de buurtschap Ullingen. Daarna ging het via veldwegen weer naar de Dorpsstraat.

’s Morgens keek ik – voordat we vertrokken – nog even op de routekaart en toen . . . toen kreeg ik ineens een aha-erlebnis. ‘Die hebben we al een keer gelopen’, zei ik tegen mijn vrouw, ‘maar halverwege zijn we toen omgedraaid omdat we een zijpaadje niet konden vinden’.
Maar nu gingen we met een gerust hart op weg omdat ik de route nu ook als gpx-route op mijn iPhone had staan.

Het was prachtige daar op de Ullingse bergen en de uitgestrekte heidevelden. We genoten volop onder de warme herfstzon. Het allerlaatste stuk ging over een klinkerweg en daar was het wel heel warm in de volle zon na zoveel kilometers. Het was weer een PRACHTIGE wandeldag.

5436 Met een vlaggenlijn en een mondkapje

Op 2 maart van dit jaar waren we voor het laatst in het PSV-stadion voor de wedstrijd tegen Feijenoord (1-1). Dat was voorlopig meteen de laatste thuiswedstrijd die PSV dit jaar speelde, want het coronavirus sloeg toe.

Zaterdag stond PSV na ruim een half jaar weer op de groene grasmat van het PSV-stadion. FC Emmen was de tegenstander. Wij waren NIET in het stadion. Er mogen maar 6500 toeschouwers plaats nemen op de tribunes. Ik heb me niet aangemeld voor de wedstrijd. Ik zal dat trouwens voorlopig ook niet doen. Ik ga pas weer naar het stadion als ik gevaccineerd ben.

Afgelopen week ontvingen we van de sponsor van PSV (Brainport Eindhoven) een grote envelop met de opdruk: PSV is weer begonnen! Ben jij er klaar voor?

In de envelop zaten een PSV-vlaggenlijn en een PSV-mondkapje met de mededeling: Om het team te steunen en een stukje PSV in huis te halen. 

Tja . . . Ze zijn weer begonnen. Maar ik zat zaterdag thuis voor de buis naar de wedstrijd te kijken . . . met een vlaggenlijn en een mondkapje

 

5435 Split wordt kunstgras

In mijn bericht ‘De nieuwe contouren’ berichtte ik over de stand van zaken m.b.t. het ’80-plus-proof’ maken van mijn  achtertuin. Ik kan momenteel niet zo heel veel meer doen, omdat we moeten wachten op het plaatsen van een nieuwe afscheiding, die in de plaats komt van de oude coniferenhaag. Daar dit pas over zes weken door een bedrijf uitgevoerd wordt, kan er momenteel niet zo heel veel gedaan worden.

We hebben nog wel een discussie gevoerd over de twee grote vakken, die momenteel bijna helemaal leeggemaakt zijn. Hadden we aanvankelijk het idee om daar split in te storten, nu zal daar eind november een mooie kunstgrasmat gelegd worden. Een erkend bedrijf zal vakkundig de door ons gekozen mat aanleggen. Wij hoeven alleen te zorgen voor een egaal zandbed en zij doen verder de rest.

  •  Aanbrengen menggranulaat van minimaal 5 cm
  •  Aantrillen en uitvlakken menggranulaat
  •  Aanbrengen drukverdelend doek
  •  Aanbrengen kunstgras en eventueel verlijmen van naden
  •  Kunstgras vast zetten met kunstgras haken
  •  Opborstelen kunstgras
  •  Bezanden met kwartszand
  •  Opruimen en afvoeren restmateriaal

Tja . . . Als je vantevoren nog maar hele globale ideeën van je nieuwe tuinplan hebt, kunnen er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zomaar ineens wijzigingen aangebracht worden. En dan krijg je ineens een bericht met de titel: Split wordt kunstgras.

5434 Roeptoeter krijgt award

Dit jaar werd door FunX voor het eerst de Power Award uitgereikt. De prijs, die vanaf nu jaarlijks wordt overhandigd aan iemand die een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd voor de doelgroep van de radiozender, ging naar Akwasi.

De rapper ( ja die Zwarte Piet tegen zijn hoofd wil trappen) ontving hem vanwege zijn rol in de strijd tegen racisme. De NPO-zender lichtte toe: „Normaal gesproken worden alle awards door het publiek bepaald, maar voor deze bijzondere award maakte FunX een uitzondering door er zelf eentje te geven aan iemand die het verdient. Ondanks alles dat hij over zich heen krijgt, geeft hij niet op en blijft hij doorgaan. En dat allemaal voor de good cause.”

Tja . . . De NPO vindt iemand die aantoonbaar strafbare dingen roept dus ‘een held’, schreef de columniste Angela de Jong

Alleen de medewerkers van de radiozender begrijpen waarschijnlijk waarom A. die Power Award verdient heeft. Er zijn in ONS land maar weinig mensen te vinden die de toekenning begrijpen. Ik in ieder geval NIET.

ON-BE-GRIJ-PE-LIJK, Roeptoeter krijgt award