(4290) Geen ‘palm’ meer op Palmzondag

AktueelIn het weekend zag ik dat mijn zwager ook in zijn eigen tuin tientallen meters buxushaag had verwijderd. De buxusmot had ook bij hem toegeslagen. In onze omgeving zie je momenteel overal bruine, kaalgevreten buxusplaten in de tuinen staan. Op veel plaatsen worden of zijn deze ook al verwijderd. De containers op de plaatselijke gemeentewerf puilen uit met de aangevreten struiken.

Het is daarom niet zo verwonderlijk dat ik het bericht ‘Verkoop buxus volledig ingestort’ tegenkwam. Het bericht had dan wel betrekking op de situatie bij onze zuiderburen, maar ik denk dat er ook in ONS land niemand is die nog een buxushaag gaat aanplanten.

Na het lezen van het eerdergenoemde artikel vroeg ik me af we volgend jaar met Palmzondag nog ‘een palmtakje’ uitgereikt krijgen.

In katholieke kringen worden op Palmzondag gewijde buxustakjes uitgedeeld. Met de buxustak wordt de palmtak gesymboliseerd, die in Nederland niet groeit. Met die palmtakken werd gezwaaid bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Katholieken nemen het buxustakje na de mis vaak mee naar huis om achter het kruisbeeld te hangen. Ook wordt het buxustakje aan de Palmpasenstok van brooddeeg gehangen. Daarmee lopen kinderen van veel kerkelijke gemeentes – ook protestantse – vaak een optocht.

Tja . . . het zou me niet verbazen als we volgend jaar te horen en/of te lezen krijgen ‘Geen ‘palm’ meer op Palmzondag.’

palmtakje-0317

FacebookTwitterGoogle+Delen

Comments are closed.