(4222) De wet van Archimedes

MW portugalDe wet van Archimedes luidt: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Aan bovenstaande wet – die ik al in de eerste klas van het voortgezet onderwijs voorgeschoteld kreeg – moest ik denken toen ik van de week moeder en dochter op een luchtbed in het zwembad zag drijven. In eerste instantie dacht ik ‘tjonge, tjonge wat een bulten drijven daar’ en toen ‘de opwaartse kracht is bij allebei immens’.

Moeder was een zeer gezette ronde vrouw van zeer grote omvang. Onder haar grote borsten hing een kolossale buik. Haar bovenbenen hadden een enorme omvang. Haar dochter was van hetzelfde kaliber maar dan alles een ietsje kleiner.

Doordat ik wist wat Archimedes ontdekt had, was ik niet bang dat beiden naar de bodem van het zwembad zouden zinken. Maar het was geen gezicht. Ook onze Nederlandse buren moesten lachen om het imposante tafereel.

Ik had graag een foto gemaakt van het opmerkelijke tafereel maar ik durfde het niet. Ik wilde de twee dames niet te kijk zetten voor de hele wereld en ik wilde hen niet frustreren als ze zagen dat ik een foto van hen nam.

Maar dit was een natuurkundeles in de praktijk over de Wet van Archimedes.

260px-Principio_di_Archimede_galleggiamento

FacebookTwitterGoogle+Delen

Comments are closed.