(2230) Diefstal en bedrog

Photobucket

Ik kookte gistermorgen inwendig van woede, ik werd echt kwaad, ontzettend kwaad.
Want toen ik gistermorgen beneden kwam en de voorkant van de krant zag, stond daar met grote letters: ‘Dure fout in gasnota straks verleden tijd’.

Het artikel ging over het feit dat we (= de Nederlandse huishoudens) al 50 (= vijftig) jaar lang meer voor gas betaald hebben dan het energiebedrijf leverde.

Gas wordt warmer en zet uit in de woning, waardoor de meter meer kubieke meters gas telt dan er de woning binnen gegaan zijn.

Toen ik even later de middenpagina’s van de krant bereikt had, stond er over twee pagina’s te lezen: ‘BEDROG IN DE METERKAST’.

Met stijgende verbazing, bonzend hart en steeds kwader wordend las ik de feiten:

  • Huishoudens hebben tientallen jaren miljarden euro’s teveel betaald
  • Professor Anton van Putten: ‘7 miljoen huishoudens betalen jaarlijks 369 miljoen teveel voor gas’.
  • Gemiddeld wordt 3,65% meer gas in rekening gebracht.
  • In vakkringen was in 1986 de fout in de volumeherleiding al bekend.
  • Op het departement van Economische Zaken was in 1957 (!!!) al bekend dat energiebedrijven meer gas verkochten dan ze in het leidingnet stopten.
  • In de jaren 80 hielden toenmalige aandeelhouders tegen dat er temperatuur corrigerende meters geplaatst werden.
  • Jaarlijks wordt er 275 miljoen tot 425 miljoen kuub gas in rekening gebracht die niet is geleverd.
  • Netbeheerders schijnen de zaak te treineren om de regels aan te passen. Ze hebben al gedreigd met hogere tarieven als ze de werkelijk geleverde hoeveelheid gas in rekening gaan brengen.

Onbegrijpelijk en hoe is het toch mogelijk dat energiebedrijven met medeweten van het ministerie vele, vele jaren lang iedereen in ONS land konden oplichten?
Miljarden euro’s zijn onrechtmatig in de ruime zakken van aandeelhouders en de overheid terechtgekomen. Onbegrijpelijk dat dit zo lang door kon gaan met medeweten van de overheid.

Als een particulier zulke oplichterspraktijken ten uitvoer zou brengen wordt hij (terecht) in de media met de grond gelijk gemaakt en volgt er een strafrechterlijke vervolging en wordt het onrechtmatige, toegeëigende geld terug gevorderd; meestal ook nog verhoogd met een flinke boete.

Maar . . . deze grote (gas-)graaiers ontspringen de dans en lachen in hun vuistje. En de komende jaren betalen we nog steeds teveel en wordt er nog gewoon (ongestraft) diefstal en bedrog gepleegd.

ar1    ar2

En . . . mijn tanden KNARSEN nog steeds . . .

FacebookTwitterGoogle+Delen

Laat een reactie achter!